Verspreid door Nederland hangen zo’n 300 ANPR-camera’s. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera’s scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen. Mochten er boetes openstaan, dan kan een agent de betreffende auto van de weg plukken, bijvoorbeeld. Van die camera’s kunnen er 55 heel scherpe foto’s maken waarop blijkbaar ook de inzittenden van een voertuig zichtbaar zijn.

En dat mag niet

Volgens het NRC zijn de geavanceerdere ANPR-camera’s ingezet voor ‘opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken’, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. Dat stond in een intern politiebericht. NRC meldt: ‘Het wetenschappelijk bureau van het OM onderzoekt of er een andere wettelijke grondslag is voor de foto’s. Het OM zegt “in afwachting van het onderzoek” de foto’s voorlopig niet meer te gebruiken voor “strafrechtelijke doeleinden”. Volgens het OM zijn de foto’s in een klein aantal strafzaken gebruikt.’

De ANPR-camera’s maken 350.000 foto’s per dag

Alleen de 55 scherpe camera’s schieten al 350.000 plaatjes per dag en de foto’s worden 28 dagen opgeslagen. De politie zet de ANPR-camera’s graag in om verdachten van ernstige misdrijven op te sporen. Bij een concrete verdenking kunnen de agenten de database raadplegen. Dankzij het ANPR-systeem konden de twee verdachten op de aanslag van Peter R. de Vries vorige maand binnen een uur worden klemgereden.

Het systeem vervult dus wel een belangrijke functie, maar George Orwell zou er verdrietig van worden. Besluit vooral zelf of je bij kamp ‘ik heb toch niets te verbergen’ hoort, of dat je toch liever uitsluitend al je persoonlijke informatie toevertrouwt aan Google, Facebook en TikTok.