‘Audi wordt motorleverancier F1’

Als je de ultieme aartsvijand van Mercedes zou moeten aanwijzen, dan is dat wel Uber. Sorry, taxigrapjes over Mercedes zijn inderdaad onder ons niveau. De ultieme tegenstanders van het Duitse luxemerk zijn natuurlijk Audi en BMW. En met een beetje geluk ontvouwt zich een titanenstrijd op het circuit over een paar jaar. Volgens Racefans.net gaat Audi binnenkort bekendmaken motorleverancier te worden voor de F1. Het Duitse merk zou dan zo vroeg als 2026 instappen als het nieuwe motorenreglement ingaat.

Audi-topmannen Markus Duesmann en Oliver Hoffmann zouden in een brief naar F1-CEO Stefano Domenicali en FIA-president Jean Todt hebben geschreven dat ze blij zijn met het nieuwe motorenreglement. In 2026 houdt de F1 vast aan de 1,6-liter V6-motoren maar de MGU-H (Motor Generator Unit-Heat) zou verdwijnen. Dit dure onderdeel wint energie van de turbo en kan ook de turbo opspoelen. Ook worden de budgetten voor motoren beperkt. Deze budgetvriendelijkere regels zouden voor Audi doorslaggevend geweest kunnen zijn.

Audi zou de eerste sneer al uitgedeeld hebben

In de brief zouden Duesmann en Hoffmann begonnen zijn met felicitaties voor Todt voor een ‘eerlijke conclusie’ van het F1-kampioenschap dit jaar. Racefans (die de brief zou hebben ingezien) interpreteert dit als een sneer richting Mercedes. We hoeven je vast niet te vertellen dat het merk met de ster het zwaar oneens was met hoe de laatste race verliep.

Gaat Audi als motorleverancier in de F1 de strijd aan met Mercedes?

Als Audi volgend jaar de deelname in de F1 als motorleverancier bekendmaakt, betekent dat zeker niet dat ze gelijk motoren leveren. Sowieso zijn de ontwikkelingen voor de motoren momenteel bevroren, wat betekent dat de teams nu niet hun motoren verder mogen ontwikkelen. Deze bevriezing geldt tot en met 2026, wanneer er nieuwe motorregels komen. Dan stapt Audi waarschijnlijk in, als de geruchten kloppen.

Overigens is het niet zeker dat Mercedes in 2026 nog meedoet in de F1. Daarover is momenteel nog niets bekend. Uiteraard zou het wel gaaf zijn om twee aartsrivalen het tegen elkaar te zien opnemen, al is het maar als motorleverancier. Dan is natuurlijk de grote vraag: voor welke teams wordt Audi motorleverancier in de F1? Helmut Marko zei eerder tegen Auto Motor und Sport dat ze nu alles in huis hebben om een eigen motor te ontwikkelen, maar dat ze niet uitsluiten een samenwerking aan te gaan met Porsche of Audi als dat de kansen verbetert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *