Auto’s die gemakkelijk 500.000 kilometer halen

Auto’s die gemakkelijk 500.000 kilometer halen

In principe zal elke auto de 500.000 kilometer wel halen als bereid bent een Schip van Theseus-scenario te ondergaan waarbij je vrijwel elk onderdeel een keertje vervangt. De vraag is dan natuurlijk: is het nog wel je originele auto? Om te veel gekraak van de hersenpan te voorkomen, kijken we in dit lijstje naar auto’s die gemakkelijk 500.000 kilometer halen. Auto’s die er bekend om staan. Uiteraard is het wel een vereiste dat je netjes de beurtjes pleegt en met enige mechanische sympathie met je spullen omgaat.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Als je het hebt over machines die hun schouders ophalen voor 500.000 kilometer of meer, dan kun je de Toyota Land Cruiser niet overslaan. Je komt ze overal ter wereld tegen – en waarschijnlijk zijn ze er nog zelfstandig heengereden ook.

Toyota Hilux

Toyota Hilux

Je kunt geen lijstje met onverwoestbare auto’s maken zonder de Toyota Hilux te noemen. Het schijnt dat er ooit eentje op een flatgebouw stond dat werd opgeblazen. Het ding overleefde het ook nog. Wie doet er nou zoiets? Op de foto zie je een nieuwere generatie, maar vooral de oudere staan bekend om hun hekel aan kapotgaan.

Mazda MX-5

Mazda MX-5

De Mazda MX-5 is ontstaan uit de gedachte ‘wat als er een Britse sportauto was die het gewoon deed?’. Mazda wilde eigenlijk een betrouwbare Lotus Elan maken, en dat is precies wat ze deden. Van de eerste generatie rijden er zelfs MX-5’jes rond met meer dan 1 miljoen kilometer op de teller. Het enige waar je voor moet waken, is roest. En hou de vloeistoffen een beetje in de gaten.

Lexus LS 400

Sorry, je ontkomt niet aan Toyota’s in deze lijst. Hoewel iedereen het altijd heeft over de 2JZ-motor van Toyota, mag je de 1UZ niet vergeten. De 4,0-liter V8 zorgt in de Lexus voor een bescheiden 250 pk, maar wel tot het einde der tijden. Verder heb je vier deuren, comfort en zat ruimte. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Ford Crown Victoria

Ford Crown Victoria

De mechanische hoeksteen van de Amerikaanse samenleving. De Ford Crown Victoria reeg miljarden kilometers aan elkaar als taxi en politieauto. Als Lincoln Town Car (wat bijna dezelfde auto is) vervoerde hij feestgangers naar hun bestemmingen. Welk beroep de Crown Vic ook uitoefende, hij had een zwaar leven. Daar trok de sedan zich niets van aan en hij tufte gewoon door. De trouwe Ford is inmiddels tien jaar uit productie en wordt helaas beetje bij beetje vervangen door nieuwere, zuinigere auto’s.

Subaru Outback

Subaru Outback

Aan rally’s meedoen is een serieuze bezigheid, want alle ervaring van de slopende koersen kun je als fabrikant toepassen op je straatauto’s. In hun minder veeleisende omgeving gaan die auto’s vervolgens flink wat kilometers mee. In het geval van de Outback moet je wel eventjes rekening houden met de koppakkingen (ja, hij heeft er twee, omdat boxermotor), maar verder zeil je zo naar de 500.000 kilometer.

Mercedes W123

Mercedes W123 - coupe, sedan en stationwagen

De W123-serie van Mercedes staat erom bekend hoe sterk ze werden doorontwikkeld. Het was een constante bron van schaamte voor andere automerken die zich probeerden te meten met de Mercedes. In de jaren negentig kochten veel backpackers in Afrika een W123 om er een paar weken mee door het continent te toeren. Na de vakantie vonden ze met gemak een koper en omdat de auto toch niet stuk ging, konden ze hem voor hetzelfde geld verkopen. Beter dan een huurauto, niet?

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Ook geen enorme verrassing, toch? We moeten toegeven dat de nieuwe generatie die je hierboven ziet zich nog moet bewijzen, maar als we kijken naar zijn genetische materiaal, moet dat geen probleem zijn.

Peugeot 504

Peugeot 503

Peugeot en Alfa zijn vaak het slachtoffer van flauwe grappen over betrouwbaarheid. Als één auto bewijst dat deze grapjes niet altijd gegrond zijn, is het wel deze 504. Hij wist samen met de Peugeot 404 decennialang in Afrika te overleven. En niet alleen dat: hij overleefde het als taxi in Afrika. Dat zou een M1 Abrams-tank niet eens lukken.

Honda Accord

Honda Accord

Het is jammer dat je ze niet heel vaak ziet in Nederland, want de Accord is best een ingetogen pleziertje, als je er een hebt met de goede motor. De 2.4 VTEC bijvoorbeeld. Of zoek meteen even verder naar een Accord Type R. Gaaf, hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *