Autoverkoper geeft onterecht 7 miljoen euro korting

Zo zie je maar, niet bij elke autodealer moet je met het mes op tafel onderhandelen voor een beetje korting. Deze verkoper gaf het je gewoon, zonder dat je het hoefde te vragen. Nog wat korting voor je schoonmoeder? Geen probleem. En je buurman? Tuurlijk.

De verkoper werkte bij een dealer van Chrysler, Dodge, Jeep en Ram (foto is ongerelateerd). De merken vallen onder de portfolio van FCA, het concern dat sinds kort samen is met het Franse PSA om Stellantis te vormen. Dat maakt voor het verhaal niet veel uit. Wat belangrijk is om te weten, is dat verkopers familieleden van FCA-medewerkers 5 procent korting mogen geven.

Niemand verkocht méér

De gulle verkoper noteerde bij elke klant dat het een zwager of een schoonzus was. Zo kon hij iedereen dus een leuke aanbieding doen en zelf een aardige commissie opstrijken. Zijn tactiek werkte, want hij werd de beste verkoper van heel FCA in Amerika.

7 miljoen euro

In totaal harkte de verkoper 700.000 euro aan commissie binnen sinds 2014. Daarbovenop kreeg hij bonussen omdat hij zijn verkooptargets haalde. In totaal kostte de vrijgevigheid van de verkoper FCA maar liefst 8,7 miljoen dollar, ruim 7 miljoen euro.

Uiteindelijk is er toch ergens een belletje gaan rinkelen. De verkoper gebruikte de familiekortingscodes van verschillende FCA-medewerkers. Toen enkele van deze medewerkers zelf de korting wilde pakken, kregen ze de melding dat de code al gebruikt was. De verkoper is ontslagen en mag aan het einde van deze maand voor de rechter verschijnen.