De discussie over uitstoot en veiligheid even daargelaten: het zou een enorm gemis zijn als Duitsland een maximumsnelheid invoert over de volledige Autobahn. Het is heus niet alsof je wekelijks met de grens overgaat om een potje voluit te blazen, maar het is fijn om minimaal één keer te kijken wat je geliefde blik kan zonder wettelijke beperkingen. Helaas ligt de onbegrensde Autobahn al enige jaren onder vuur.

Vooral de politieke partij De Groenen (Die Grünen) willen graag dat ze door heel het land niet harder rijden dan 130 km/u. Voornamelijk de CO2 die auto’s op hoog tempo uitstoten, zit ze enorm dwars. Eerdere pogingen om een maximumsnelheid in te voeren, waren onsuccesvol. De Groenen willen niet alleen een snelheid van 130 km/u, maar ook een verhoging van brandstofaccijnzen van 6 naar 16 cent per liter.

Een belangrijk jaar voor de maximumsnelheid in Duitsland

De maatregelen zijn onderdeel van het verkiezingsprogramma. Annalena Baerbock, die in de race is om de bondskanselier te worden, strijdt voor de maatregelen. Ze kan rekenen op een hoop weerstand van de tegenpartijen, zelfs uit de linkse hoek, die vindt dat de accijnsverhoging oneerlijk is voor mensen die het minder breed hebben.

Gemiddelde snelheid is al 117 km/u

Volgens bondskanselier-kandidaat Armin Laschet van de partij CDU is het onzinnig. Hij meent dat de gemiddelde snelheid op de snelwegen nu al op de 117 km/u ligt, en dat het onzinnig is om een maximum in te voeren. Hij vindt dat er gefocust moet worden op techniek om de uitstoot te verlagen, zo meldt Automobilwoche.

De verkiezingen vinden plaats in september van dit jaar. Sowieso treedt Merkel dan af, na zestien jaar. De CDU (de partij van Merkel) en De Groenen zijn de twee grootste partijen en staan dus wat betreft deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Als De Groenen verkozen worden, betekent dat niet per definitie het einde van de Autobahn zoals we hem kennen, maar het komt wel in het geding.