Kun jij de eerste keer dat je met een auto over een rotonde reed nog herinneren? Waarschijnlijk niet, want zo spannend was het niet. Misschien ook omdat je als Nederlander of Belg met de fiets al duizenden keren een rotonde was tegengekomen voordat je ging rijlessen. Verkeerspleinen, de angst van elke rijstudent, zijn weer een ander verhaal.

Rotondes zijn voor ons dus heel normaal. Maar wat als je nog nooit een rotonde bent tegengekomen in al je jaren achter het stuur? Dan moet je ineens eerst naar rechts om linksaf te gaan. In veel delen van Amerika heb je bijvoorbeeld maar weinig rotondes. Neem deze bewoners van het oostelijke deel van de Amerikaanse staat Kentucky.

De eerste rotonde in de regio

De lokale overheid besloot om een gevaarlijk kruispunt met stopborden daar te vervangen door een rotonde. Het is de eerste rotonde in dat deel van het land. In de onderstaande drone-video zie je dat de bewoners er werkelijk niets van snappen. Ze gebruiken de tegenovergestelde rijbaan om voor te sorteren; het is een enorme chaos.

Uiteindelijk zullen ze het vast wel een keer doorkrijgen, maar tot die tijd is het vooral grappig om te zien. Het schijnt overigens dat de eerste vrachtwagen zich al klem heeft gereden om de middenberm.

Bestuurders zien voor het eerst een rotonde