Bijzonder: Campagne om harder te rijden op de N34

In Drenthe gaat binnenkort een nieuwe verkeerscampagne van start op de veiligheid op de beruchte N34 te verbeteren. Tot dusver niets geks, totdat je hoort wat een van de pijlers van de campagne is: harder rijden. Het schijnt dat er nogal wat mensen te langzaam rijden op de N-weg, waar 100 is toegestaan. Er zouden zelfs met enige regelmaat mensen 50 of 60 km/u rijden. Blijkbaar zijn er mensen die niet goed weten dat je daar 100 km/u mag rijden of mensen die het simpelweg niet snappen.

Het snelheidsverschil maakt de N34 gevaarlijk, bijvoorbeeld omdat mensen eerder geneigd zijn in te gaan halen. ‘Durf je niet meer hard te rijden, mijd dan autowegen en autosnelwegen. Helemaal als je niet op de juiste snelheid durft in te voegen’, zegt Yvonne Baas van Veilig Verkeer Nederland Drenthe tegen het Dagblad van het Noorden. De organisatie steunt de campagne die mensen er onder meer op attendeert door te rijden.

Waarom niet de maximumsnelheid omlaag?

Het provinciebestuur stelt dat een lagere maximumsnelheid niet past bij het karakter van de weg en daarmee ongeloofwaardig wordt, meldt het Dagblad van het Noorden. De campagne gaat lopen op sociale media en er worden folders uitgedeeld bij tankstations en andere verzamelplekken voor automobilisten aanzetten tot veiliger weggedrag. Daarnaast gaat de politie meer handhaven op de N34.

Is te langzaam rijden illegaal?

In principe is er geen wet tegen te langzaam rijden. Wel is er een verzamelwet waardoor het voor de politie mogelijk is om boetes uit te delen als er sprake is van gevaar of hinder. Deze wet kennen vaste kijkers van Blik op de Weg als ‘Artikel 5’. Deze wet maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om handrembochtjes te beboeten. Onder deze zogeheten ‘kapstokwet’ kan zelfs het rijbewijs worden afgenomen.

De Hunebed Highway

De N34 staat ook wel bekend als de Hunebed Highway. De N34 begint bij de A28 en loopt onder meer langs Zuidlaren, Gieten, Borger, Emmen, Coevorden en Ommen. Voor de liefhebbers: Gert Warring maakte een nummer over de Hunebed Highway, die beluister je hieronder.

Gert Warring – De Hunebed Highway