Blackberry, ken je dat nog? Een tijdje was het bij uitstek de coolste telefoon om te hebben. Zakenlui vonden het een fijn toestel om dat de beveiliging wel snor zat en jongeren pingden er op los met elkaar. Als telefoonmerk is Blackberry al lang en breed ingehaald door allerlei Android-toestellen en het spul van Apple. Maar toch kom je het bedrijf nog vaker tegen dan je denkt. Software van Blackberry zit in meer dan 175 miljoen voertuigen wereldwijd.

Volgens het bedrijf gebruikt 90 procent van alle top-autobedrijven de QNX-software van Blackberry. De software helpt bijvoorbeeld bij rij-assistenten en in de toekomst met autonoom rijden. Ook digitale tellers achter het stuur gebruiken de software van Blackberry, maar ook navigatiesystemen.

Maar wat is het probleem?

Volgens Reuters zit er een beveiligingslek in oude versies van de software. Auto’s van BMW, Ford en Volkswagen die voor 2012 zijn geproduceerd, zouden kwetsbaar zijn voor de aanvallen. Blijkbaar kunnen hackers de servers overspoelen met data waardoor het systeem vastloopt. Volgens Reuters wordt de software gebruikt voor ‘kritische functies’ zoals de geavanceerde rij-assistenten.

Wat gaat Blackberry er aan doen?

Er zijn nog geen gevallen bekend dat iemand het lek exploiteerde, volgens Blackberry. Wat er dan zou gebeuren, is niet bekend. Het merk werkt aan een software-update om het lek te dichten. Waar mogelijk zullen dealers de auto’s updaten als ze terug bij de merkgarage zijn. Overigens hebben we een flauw vermoeden dat het wel losloopt; auto’s uit die tijd zijn nog niet zo afhankelijk van het internet. En sommige helemaal niet.