CBS: Meerderheid Nederlanders wil harder dan 100 rijden

Al meer dan een jaar moeten we overdag overal 100 km/u rijden op de snelweg. De maximumsnelheid werd verlaagd om de stikstofuitstoot (en daarmee de stikstofdepositie) te beperken. Hoewel het grootste deel van Nederland eerst aangaf zich niet aan de nieuwe snelheid te houden, bleek uit cijfers van Flitsmeister dat we ons braaf gedragen. Maar zijn we het gewend, of doen we het met tegenzin?

Meerderheid Nederlanders wil harder dan 100 rijde

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder 3.600 Nederlanders (boven de 18 jaar) vindt 41 procent van de bevolking de snelheid van 100 km/u wel best. ‘Iets meer dan de helft wil overdag echter harder rijden’, zegt het CBS. Van het deel met meer haast wil 9 procent wil 110 rijden, 24 procent wil 120 km/u rijden zoals vroeger en 15 procent wil weer met 130 km/u over de snelwegen. Een deeltje weet het niet.

Het CBS gaf tijdens het onderzoek ook de optie voor ‘meer dan 130 km/u’ en ‘geen maximumsnelheid’. Daarvoor zijn niet heel veel voorstanders, bij elkaar opgeteld wil 2,6 procent nog harder rijden. Op zich zou het wel leuk zijn om harder te mogen rijden, maar als je soms al kijkt naar hoe belabberd mensen rijden bij een maximumsnelheid van 100 km/u, is het misschien verstandiger om het gewoon op 130 te houden.

130 in de weekenden

Er zijn genoeg argumenten voor beide kampen. Enerzijds is de extra reistijd als je maar 100 km/u mag voor de meeste trajecten verwaarloosbaar omdat het of te druk is om 100 te rijden of omdat de afstand te kort is om meer dan een paar minuten te winnen. Anderzijds is de uitstootvermindering ook niet substantieel.

Mogen we een compromis voorstellen? Het zou fijn zijn als we weer 130 mogen rijden in de weekenden. Het is dan toch rustiger op de snelweg, dus het kan dan veiliger en de toename in uitstoot zal alles meevallen. Dan kun je tenminste een beetje doorrijden onderweg naar de schoonfamilie.