Hoewel Amerika geen dieselland is, is Cummins daar toch echt wel een begrip. Het Amerikaanse bedrijf bouwt potente dieselmotoren die je terugvindt in pick-ups, maar ook in vrachtwagens, schepen en zelfs treinen. Pas sleepten ze een contract binnen van de Amerikaanse overheid voor een bijzondere nieuwe dieselmotor.

De nieuwe motor van Cummins heet ACE, wat staat voor Advanced Combat Engine. De cilinders staan niet in een V-vorm, maar ze liggen plat, net als bijvoorbeeld bij de motoren van Porsche en Subaru. Het grote verschil is dat de zuigers andersom liggen en de explosie ertussenin plaatsvindt, in het midden van de motor. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen cilinderkop. Dit noemen ze ook wel een ‘opposed-piston engine’ of een ‘tegenzuigermotor’. Aan beide kanten van de motor zit een krukas.

Wat maakt de Cummins ACE zo bijzonder?

Volgens de motorenbouwer is de Cummins ACE 13 procent zuiniger dan vergelijkbare militaire motoren. Bovendien is de motor schaalbaar, waardoor ze drie-, vier- en zescilinders kunnen produceren. Let wel: per cilinder zijn er dus twee zuigers. Het vermogen loopt uiteen van 750 tot 1.500 pk. Die laatste krijgt twee turbo’s. Bovendien is er een mogelijkheid om elektrificatie toe te passen als het nodig is.

Nog een voordeel van de nieuwe Cummins ACE is dat de motor compact is. Hierdoor is er meer ruimte voor bepantsering, wat nogal belangrijk is bij legervoertuigen. Bovendien past de motor hierdoor gemakkelijk in bestaande voertuigen, zoals het M88-pantservoertuig. In totaal krijgt Cummins 87 miljoen dollar voor de ontwikkeling van de nieuwe dieselmotor.