De XBUS is alles in één

Kijk hem nou, hij is bijna te schattig om serieus te nemen. Dat zou een fout zijn, want deze elektrische XBUS is qua techniek en qua specificaties best indrukwekkend. De XBUS is een modulair busje uit Duitsland dat ingezet kan worden als personenvervoer of bedrijfswagen, maar ook als camper. Het enige wat je hoeft te doen, is de opbouw wisselen. Ook kun je de actieradius uitbreiden met extra batterijmodules.

De instapper gebruikt een batterij van 10 kWh voor een actieradius van 200 kilometer. Genoeg voor de lokale bezorger. Maar als je deze XBUS als camper wilt inzetten, dan wil je investeren in een 30-kWh batterij voor zo’n 600 kilometer actieradius. Elke versie van het busje laadt zichzelf op met zonnepanelen op het dak. Op een zonnige dag pakt het busje 200 kilometer gratis elektriciteit. Je kunt dus gratis rijden als je elke dag een klein stukje naar de volgende camping aflegt. Korte etappes, dus.

Specificaties van de XBUS

Het elektrische busje biedt standaard vierwielaandrijving met een bescheiden 75 pk, maar wel 1.000 Nm koppel. De topsnelheid is ‘meer dan 100 km/u’. Als we zo naar de XBUS kijken, voelen we niet gelijk de drang om harder te rijden. Of om bochten te nemen, überhaupt. Opladen moet zo’n drie uur duren. Met het campertje snelladen langs de snelweg als je op vakantie gaat, is dus niet mogelijk.

De prijs van het busje

De goedkoopste versie met 10-kWh batterij en zonder opbouw kost je 17.672 euro in Nederland. Dealer Bourguignon levert ze, bijvoorbeeld. Het campertje kost je met dezelfde batterij ruim 29.000 euro. Qua vierkante meters is het niet per se de deal van de eeuw, maar voor een elektrische camper inclusief koelkast en televisie klinkt het als een prima prijsje. Bovendien scheelt het nogal in de brandstofkosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *