Menig autoliefhebber wordt vaak nogal sip van het downsizen van motoren. Waar we het liefst geen genoegen zouden nemen met minder dan acht cilinders, is de realiteit dat het steeds moeilijker wordt om een flinke motor in je motor te hebben. Iets met uitstoot en BPM. Natuurlijk kan een motor ook nog steeds groot zijn in 2021. Kijk maar naar het bedrijf WinGD. Zij maken de RT-flex96C, de grootste motor ter wereld. .

Hoe groot dat is?

Denk groot. Nee, nog een heel stuk groter. Waarschijnlijk denk je dan nog niet groot genoeg. De grootste motor ter wereld weegt 2.300 ton en is 26,6 meter lang. De veertien cilinders hebben elk een diameter van 96 centimeter en zijn 250 centimeter diep. Je kunt dus letterlijk verdwijnen in één van de cilinders van deze megamotoren. Met deze gigantische afmetingen produceert de uit de kluiten gewassen diesel 114.800 pk.

Deze dieselmotor vind je niet terug in een Toyota Aygo. De RT-flex96C drijft uagrote containerschepen aan die een capaciteit van 16.000 containers hebben. De veertien-in-lijn dieselmotor zorgt ervoor dat de containerschepen een snelheid van 27 knopen kunnen halen, ongeveer 50 km/u. Door de enorme omvang komt de motor niet verder dan 120 toeren per minuut. Al zul je toch geen wedstrijdje hoeven doen wie er het snelst wegsprint bij de sluis.

Zuinig is de motor zeker niet. Op een dag slokt de RT 250 ton aan zware stookolie op. Voor een afstand van 1.200 kilometer lust de motor graag 300.000 liter. Dat is 250 liter per kilometer van waarschijnlijk de goorste peut die er bestaat. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat elke cilinder een inhoud van 1828,7 liter heeft. Met de hoge brandstofprijzen van dit moment kun je dus maar beter op zoek naar een 2JZ of een LS om in je auto te leggen.

Zo wordt de grootste motor ter wereld in elkaar gezet