Schattige klapkoplampen, bescheiden vermogen, een eeuwige pretbek die alleen overtroffen wordt door de Austin-Healey Sprite, een vriendelijk formaatje en eigenaren die vrolijk naar elkaar zwaaien. Trap er niet in, het is allemaal één grote façade. Ze lijken misschien zo amicaal, die Mazda MX-5-rijders, maar het is het tuig van de richel. Uit onderzoek van Insurify blijkt bestuurders van de Mazda MX-5 de meest roekeloze bestuurders op de weg zijn.

De verzekeraar dook in zijn eigen gegevens en concludeerde dat gemiddeld 15 op de 10.000 mensen weleens een boete kregen voor roekeloos rijgedrag. De bestuurder van een Mazda MX-5? Maar liefst vijf keer zoveel. Van elke 10.000 MX-5-rijders hebben 75 een aantekening voor roekeloos rijgedrag. Dat is meer dan elk ander automodel in het onderzoek. De onderzoekers denken dat de lage aanschafprijs van een MX-5 aanzet tot het roekeloze rijgedrag. Daarnaast nodigt de auto ook wel uit tot, eh, speels rijgedrag.

Een kleine kanttekening

Hoewel je uiteraard nooit een goed verhaal moet verpesten door de feiten, toch een kleine nuance. Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika en andere roekeloze bestuurders op de lijst rijden bijvoorbeeld een Cadillac ATS of een Saturn L200. Die zie je hier niet zo vaak. De Ram 1500 en Volkswagen CC, nummer acht en zeven op de lijst, zie je hier nog weleens rijden. Of de data dus een-op-een toepasbaar zijn in Nederland, dat durven we niet te zeggen. Maar hou ze goed in de gaten, die Mazda-rijders.