Een wet voor ‘domme bestuurders’ bestaat

Geen zorgen, je hoeft straks geen IQ-test te doen om een auto te mogen huren in Amerika. Het wattenstaafje is al erg genoeg. Wel is het echt zo dat er in Amerika een wet voor ‘domme bestuurders’ bestaat. In het wetboek van Arizona is letterlijk de Stupid Motorist Law opgenomen. Zodra je hoort waar deze wet voor staat, snap je direct waarom hij zo heet.

Wat staat er in de wet voor ‘domme bestuurders’?

In het zuidwesten van de Verenigde Staten hebben ze de afwatering van de straten niet helemaal goed op orde, terwijl er op momenten een serieuze hoeveelheid regen kan vallen. In de staat Arizona komen dus met enige regelmaat overstromingen voor. De overstroomde wegen worden vervolgens afgezet zodat bestuurders hun auto’s niet verzuipen. Toch zijn er dikwijls automobilisten die de afzettingen negeren en doorrijden. Voor die mensen werd de Stupid Motorist Law in leven geroepen. En ja, dat is echt de naam van de wet.

De wet voor domme bestuurders werd in 1995 doorgevoerd. In deze wet staat dat als er iemand bewust wegafzettingen negeert en vast komt te staan, dan deze persoon zelf moet opdraaien voor de gemaakte kosten van hulpdiensten. Boven op de kosten van de brandweer of ambulance kan de bestuurder een boete krijgen van maximaal 2.000 dollar. Hoewel er maar een handjevol mensen daadwerkelijk een boete kregen dankzij deze wet, wordt de wet wel als effectief beschouwd. Een preventieve maatregel, zo zou je het kunnen noemen.

Goed idee voor Nederland

Een wet voor domme bestuurders staat ons eerlijk gezegd wel aan. Misschien kunnen we agenten uitrusten met stickers die ze op kofferbakken kunnen plakken met daarop ‘ik ben een ezel’, zoals kinderen vroeger op school ezeloren kregen als straf. Deze sticker zijn dan bestemd voor mensen die met 50 km/u proberen in te voegen of hun navigatiesysteem in het midden van de voorruit hangen. Of voor mensen die op een lege parkeerplaats strak naast een andere auto parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *