Zo zie je maar, niet iedereen is het eens over de toekomst van mobiliteit. Waar de baas van Volkswagen pas nog zei dat elektrische vliegtuigen onmogelijk waren, koopt DHL deze week twaalf elektrische vliegtuigen. Het zijn geen vliegtuigen van het formaatje Boeing, maar kleine kisten waar zo’n 1.100 kilo vracht in kan – oftewel zo’n drie miljoen AliExpress-pakketjes met een totale waarde van twintig euro.

Een bereik van 800 kilometer

De elektrische vliegtuigen zijn van het merk Eviation. Het model heet de Alice. De elektromotoren bij de propellers genereren beide 870 pk en de actieradius is ruim 800 kilometer. De lengte van de kist is 17 meter en hij heeft een spanwijdte van 18 meter. Het is niet bekend hoeveel kWh aan batterijen er in de vliegtuigen ligt of hoeveel ze precies wegen. Naast de pakketjesvliegtuigen bouwt Eviation ook een passagierversie van de Alice. Ook in dat geval mag er zo’n 1.000 kilo aan mensen achterin plaatsnemen.

De elektrische vliegtuigen doen korte vluchten

De propellervliegtuigen moeten zogenoemde feedervluchten gaan doen. Dit is het eerste of laatste deel van de reis. Pakketten komen bijvoorbeeld met een grote Boeing aan bij een grote luchthaven en gaan in de Eviation Alice verder naar kleine luchthavens. Vooral in Amerika, waar veel meer vliegvelden zijn dan hier, kan dat erg handig zijn. In 2024 moeten de eerste kerosinevrije vliegtuigen van DHL in het Amerikaanse luchtruim te zien zijn.

DHL koopt elektrische vliegtuigen