Elektrische vrachtwagen met de grootste batterij tot nu toe

Elektrische vrachtwagen met de grootste batterij tot nu toe

Terwijl alle ogen op de Tesla Semi zijn gericht, zijn er genoeg bedrijfjes die onder de radar druk bezig zijn met hun eigen elektrische vrachtwagen. Ongeveer tegelijkertijd met de aankondiging dat de Tesla Semi vertraging oploopt door een batterijtekort, laat het Zwitserse Futuricum weten dat DPD in hun thuisland de vrachtwagen met de grootste accu tot nu toe in gebruik heeft genomen.

Elektrische vrachtwagens van Futuricum

Futuricum bouwt vrachtwagens van Volvo om tot volledig elektrische voertuigen. Ze monteren vier elektromotoren die samen goed zijn voor 680 pk en een topsnelheid van 86 km/u. De kleinste batterij meet 340 kWh, wat al meer dan drie keer zo groot is als de accu van een Tesla Model S of Porsche Taycan. De grootste batterij die Futuricum levert, houdt 900 kWh vast. De batterij zit tussen de voorste en de achterste wielen; bij de grootste batterij zit ook een deel tussen de cabine en de aanhanger. Om deze reden mag de Futuricum in Zwitserland iets langer zijn dan andere vrachtwagens.

De elektrische vrachtwagen waarmee DPD rijdt, krijgt een 680-kWh batterij. Onder ideale omstandigheden komt het voertuig hiermee 700 kilometer ver. In de brochure staat een actieradius van 400 kilometer, dus dat zal zijn waar je onder normale omstandigheden en met een forse lading op mag rekenen. De batterij weegt 4.660 kilo. Het opladen naar 80 procent is in 1,3 uur gepiept met een lader van 350 kW.

Elektrische vrachtwagen FuturicumFoto(‘s): Evelyn Harlacher

De route van de elektrische vrachtwagen van DPD voert van het depot naar het distributiecentrum in de Zwitserse gemeente Buchs. In de avond hangt hij aan de groene stroom. Het is niet de eerste vrachtwagen van Futuricum die in bedrijf wordt genomen, maar tot nu toe deden de meeste dienst als cement- en afvalwagens met een kleine batterij. Er zijn al bestellingen geplaatst voor de 900-kWh versie; dat is de vrachtwagen met de grootste batterij van Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *