Het aantal aanrijdingen met 30 procent verlagen om in de loop van vijftien jaar zo’n 25.000 mensenlevens te redden. Dat moet het effect zijn van een verplichte snelheidsbegrenzer. Op aandringen van de European Transport Safety Council (ETSC) wil de Europese Unie in 2022 een snelheidsbegrenzer invoeren op nieuwe auto’s. Vanaf 2024 zou de snelheidsbegrenzer zelfs op alle auto’s moeten zitten, zo meldt het AD. De techniek begrenst op basis van GPS de snelheid waardoor te hard rijden onmogelijk is.

Het bericht verspreidde zich al snel op andere media, maar veel van de berichten zijn inmiddels weer verwijderd. Het lijkt er dus op dat het vooralsnog een voorstel is van de ETSC, maar dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Het klinkt ook als een ambitieus, maar onuitvoerbaar plan.

Haken en ogen

Een nieuwe auto vanuit de fabriek voorzien van een snelheidsbegrenzer op basis van GPS, dat is niet zo lastig. Alle hard- en software hiervoor is eigenlijk al aanwezig. Het eerste probleem: hoe vaak komt het voor dat de GPS niet precies weet of je op de parallel- of hoofdweg rijdt? Dus dan rij je ineens 80 waar je 100 mag. Of nog erger: hij pakt het boerenweggetje waar je maar 30 mag, terwijl het overige verkeer 130 km/u rijdt.

Het grootste probleem is het voorzien van bestaande auto’s van een snelheidsbegrenzer. Hoe wil je effectief een auto uit de jaren negentig begrenzen, zonder cruisecontrol en met een gaskabel? Of nog oudere, compleet analoge auto’s? Tuurlijk, het kán wel, maar alleen in Nederland hebben we al bijna 9 miljoen auto’s rondrijden. Moet je dan voor elk model een passende oplossing bedenken? En het moet feilloos werken, anders is het gevaarlijk.

Override-functie

Wel zou er volgens de ETSC een mogelijkheid zijn om de begrenzer kort te ondermijnen. Als er nood is of een inhaalactie, kun je sneller rijden dan toegestaan. Wel is er dan een vervelend geluidssignaal hoorbaar en wordt je snelheid geregistreerd. Gelukkig is dit alles voorlopig dus nog een voorstel en klinkt het alsof het nog lang zal duren voordat het zover is.