De hardste sneer van het hele F1-seizoen viel gisteren na de finish in Abu Dhabi. Racedirecteur Michael Masi zei over de radio na gejammer van Mercedes-teambaas Wolff: ‘Toto, het heet een autorace. We gingen autoracen.’ Hoewel uiterst vermakelijk, is het van beide kanten niet heel sportief. Het is niet de eerste keer dat een teambaas probeert Masi onder druk te zetten tijdens de race, daarom komt er volgend jaar waarschijnlijk geen contact tussen de racedirecteur en de teams.

Radiocontact tussen wedstrijdleiding en teambazen is als onderhandelen met de scheids

Sportdirecteur van de F1 Ross Brawn zegt in een interview tegen Auto, Motor und Sport dat het volgend jaar anders gaat. ‘Het is onaanvaardbaar dat de teambazen Michael tijdens de race zo onder druk zetten. Toto Wolff kan niet eisen dat er geen safetycar komt en Christian Horner kan niet eisen dat de auto’s moeten terugrijden. Dat is ter beoordeling van de wedstrijdleider. Volgend jaar stoppen we met dit contact.’ Volgens Brawn is het contacteren van de raceleiding als het onderhandelen met de scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd.

Volgens Brawn haalt het protest ook veel van de glans van de finale weg. En dat klopt wel, want direct na het vallen van de eindvlag voerden de berichten over de protesten van Mercedes de boventoon. Gisteravond werd al bekend dat de FIA de officiƫle protesten (die uiteraard niet via de radio gingen) van tafel heeft geveegd. Mercedes gaf meteen aan in hoger beroep te willen gaan. Vooralsnog is Max Verstappen gewoon de F1-wereldkampioen van 2021.