Je hebt misschien weleens gehoord dat je ‘s ochtends moet gaan tanken omdat het dan kouder is buiten. Door de lage temperatuur zou brandstof van het tankstation krimpen en zo krijg je meer peut voor hetzelfde geld. Dit klopt deels. Dit geldt alleen bij tankstations waar de brandstoftanks geen temperatuurregeling hebben. In België is het bijvoorbeeld al verplicht om de brandstoftanks op 15 graden te houden, ongeacht de buitentemperatuur. Toch kun je besparen door je tripje goed te plannen. We vertellen je het goedkoopste tijdstip om te tanken.

Goedkoopste tijdstip om te tanken

MultiTankcard maakte deze week de goedkoopste tankstations van Nederland bekend. Daar deed het bedrijf nog een observatie: ‘Overigens lijken veel tankstations dagelijks hun prijzen voor Euro95/E10-benzine licht te wijzigen. In de avond na 20.00 uur stijgt de prijs langzaam, en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk. Overdag blijft de prijs redelijk constant.’ In het holst van de nacht (als de temperatuur het laagst is) gaan tanken, is dus niet per se het beste idee.

Gewoon overdag gaan tanken

Het goedkoopste tijdstip om te tanken is dus niet één specifiek tijdstip. Eigenlijk moet je gewoon ervoor zorgen dat je overdag tankt. In je lunchpauze even op en neer naar het tankstation is overigens niet per se het beste idee. Een koude motor verbruikt meer benzine (behalve dieselmotoren, die verbruiken ook als het koud is geen benzine) en zo rijdt je je besparing gelijk weer op. Een goed idee is om het goedkoopste tankstation op de route te achterhalen.

Lees ook: Is het goedkoper om de duurdere maar zuinigere Euro 95 (E5) te tanken?

Volgens de ANWB is maandag in ieder geval de slechtste dag om te tanken; dan krijg je bij geen enkel tankstation korting. Op andere dagen kun je bij bepaalde ketens terecht voor een paar cent korting per liter op je peut. Daarnaast is het altijd verstandig om snelwegtankstation te mijden. De pompstations langs de snelweg zijn tegenwoordig tot wel 15 cent duurder per liter.