Iedereen die z’n rijbewijs heeft, weet wel dat het duurder is om aan de snelweg te tanken. Als je dat niet wist: graag gedaan (en let even wat beter op, serieus). Tanken aan de snelweg doe je idealiter alleen als het moet of als je een tankpas hebt van de baas. Tot zover niets nieuws, maar opmerkelijk is dat het verschil tussen de prijzen langs de snelweg en daarbuiten lijken toe te nemen. Dat meldt de Het Parool.

In 2019 was de benzine langs de snelweg gemiddeld 11 cent duurder, maar inmiddels is dat 15 cent per liter. Bij een benzinetank van 45 liter scheelt het je bijna 7 euro als je bij de pomp in het dorp tankt, en niet langs de A12. Bij een BMW 7-serie scheelt het je ruim 11 euro per tankbeurt. Zeker nu de prijzen per liter over de 2 euro gaan, is het verstandig om kritisch te zijn waar je brandstof gaat tappen. Vaak zijn onbemande tankstations ook iets goedkoper.

Goedkopere benzine vind je hier

Meestal is het zo dat de brandstof goedkoper wordt naarmate het verkeer langs de pomp afneemt. De pomp aan de rand van een stad is waarschijnlijk iets goedkoper dan die naast de oprit van de snelweg. Midden in drukke stadscentra betaal je vaak ook meer. Het loont zelfs om naar de overkant te kijken, als daar ook een pomp is. Langs de N204 in Woerden (net voor de snelweg) zitten bijvoorbeeld twee BP’s tegenover elkaar, waarbij die aan de overkant 5 cent per liter goedkoper is.

Je hoeft niet naar Brabant te rijden

Nog een open deur is dat de brandstofprijzen lager zijn in het hoge noorden of het lage zuiden van Nederland. Dit klopt, maar je hoeft niet naar Brabant te rijden voor goedkopere benzine, al is dat wel zo gezellig. Zo is de pomp bij de Makro in Amsterdam één van de goedkoopste van Nederland. Alleen een Tango in Oude Pekela is goedkoper. Het loont in ieder geval om even te kijken als je vertrekt of er langs je route een goedkopere pomp is.  Ga maar even rekenen wat 15 cent per liter over een heel jaar bespaart.