Hond in hete auto, wat doe je? Ruit inslaan?

Hond in hete auto, wat doe je? Ruit inslaan?

Je zou inmiddels denken dat iedereen en z’n oma wel weet dat je op een warme dag geen hond moet achterlaten in een dichte auto. Of welk levend wezen dan ook. Na een kleine tien minuten is het al snel 10 graden warmer in de auto. Zelfs bij een buitentemperatuur van 21 graden kan het na een halfuurtje al 40 graden zijn in de auto. Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het na een halfuur al 48 graden binnen. Toch gebeurt het nog weleens. Wat doe je als je een hond in een hete auto ziet?

Check of de hond wel in een hete auto zit

Check eerst of er geen indicatie is dat de airco gewoon aanstaat. Tesla’s hebben bijvoorbeeld een Dog Mode, waarbij de airco aanblijft in de geparkeerde auto. Het centrale display geeft het aan als de hondenmodus geactiveerd is. Ook zijn er mensen die hun auto gewoon laten draaien met de airco aan tijdens de boodschap. Ook hier is het niet nodig om actie te ondernemen. Is de airco uit en zit de hond inderdaad opgesloten? Kijk dan eerst even of de deur niet gewoon van het slot is.

En dan?

Volgens de Dierenbescherming (en laten we eerlijk zijn: volgens gezond verstand) kun je een hond niet laten zitten. Ze adviseren om de politie te bellen op het nummer 0900-8844. De politie vertelt je wat je verder kunt doen. Als de hond uit de auto is, koel het beestje dan af met water. Zorg ervoor dat het geen ijskoud water is. Een natte doek over de hond heen leggen is ook een goed idee om de temperatuur snel omlaag te krijgen. Zorg ervoor dat je de hond niet met zijn pootjes op bloedheet asfalt zet.

Mag je zelf de ruit van een auto inslaan?

Hond in autoFoto(‘s): Ian Battaglia / Unsplash

Staat het raam op een kiertje, dan kun je wellicht het slot door de ruit openen. Een kiertje is trouwens niet genoeg om de hond te koelen op een warme dag. We adviseren in alle gevallen eerst de politie te bellen. Wellicht is er een agent in de buurt of ze kunnen jou toestemming geven om het ruitje in te tikken. Pas hierbij wel goed op voor de hond zelf. De vraag is dan: mag je wettelijk gezien zelf de ruit van een auto inslaan?

Hello Law meldt dat het mag: ‘Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Jouw handelen voorkomt tenslotte meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals de ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *