Liever betalen we niet voor de parkeerkosten, al helemaal niet in de Rotterdam of Amsterdam… En nu er al bijna nergens meer geld in een automaat gegooid kan worden is het wel zo handig als je met je telefoon kan betalen. De parkeerapp Instapark maakt het erg makkelijk voor je.

Parkmobile, ANWB parkeren of Ease2pay zijn enkele voorbeelden van de juiste initiatiefnemers. Aan veel apps kun je heel gemakkelijk je auto toevoegen en activeren tijdens het parkeren. Het is dus al een tijdje klaar met de losse euro’s in een automaat gooien waardoor je nu dus geen seconde langer betaald dan je zelf kiest. Het nadeel hiervan is dat je een auto speciaal moet toevoegen aan de app op je telefoon, wat niet zo snel gebeurd is. Of als je vaak van auto wisselt, kan dit vervelend worden op lange termijn.

Parkmobile bestond al voordat de losse euro’s niet meer gebruikt konden worden in de parkeerautomaten. Persoonlijk gebruik ik deze app veel voor de kentekens die zijn toegevoegd aan de app. Jammer genoeg is het niet erg makkelijk om extra kentekens toe te voegen aan Parkmobile. Dit moet via het hoofdaccount en vervolgens blijft de auto altijd staan tot je te veel auto’s hebt staan.

Hup, een Tikkie

De Instapark app, een initiatief van Develobi B.V., zorgt voor een makkelijkere en snellere versie door middel van Tikkie. Tikkie is de betaalmethode waarmee er via whatsapp een betaalverzoekje verstuurd kan worden wat direct betaald kan worden. Bij andere apps moet je vooraf registreren en een account aanmaken, maar met Instapark is dat niet meer nodig. De app downloaden en betaal gemakkelijk met een Tikkie. (App is beschikbaar op Apple en Android.)

Het logo van Tikkie

Geen account!

Omdat de app anoniem is hoef je geen account aan te maken of je aan te melden. Download de app en geef aan hoe lang je wilt parkeren. Ben je eerder terug, kun je Het overige geld terugkrijgen. Duurt het toch langer dan kun je de tijd verlengen. Eenmaal de parkeerduur bepaald, betaal je aan de hand van een Tikkie. Een voordeel dat alle parkeerapps hebben, is het aangeven wanneer, voor hoelang en waar je hebt geparkeerd. Ideaal als je een bewijs moet laten zien na een onterechte boete.

De transactiekosten zijn €0.15 per parkeeractie, in tegenstelling tot de €0.30 die Parkmobile van je vraagt per parkeeractie. Parkeer je veel of met veel verschillende auto’s, dan is Instapark zeker de moeite waard om eens te proberen. Hieronder zie je twee schermafbeeldingen waarin te zien is hoe de app werkt. Zoals in de bovenste schermafbeelding te zien is, staan de parkeerplaatsen in de app. Echter werken deze blauwe parkeerpunten nog niet ideaal en duurt het even voordat ze tevoorschijn komen in de app.

Hier kun je een parkeerplaats selecteren, daarna kun je aangeven hoelang je wilt parkeren. Meteen staat er hoeveel de parkeertijd kost.
Na het invullen van je kenteken kun je doorgaan met betalen. Aan de hand van een tikkie betaal je.

Instapark kan dus erg handig zijn als je vaak op verschillende plekken moet parkeren of met verschillende auto’s. Aan de hand van een Tikkie wordt je anonimiteit gewaarborgd en is het erg makkelijk betalen. Omdat er geen auto toegevoegd hoeft te worden maar enkel het kenteken moet worden ingevoerd, staat de parkeerapp niet direct vol met verschillende kentekens. Een korte tijd voor het aflopen van de parkeertijd krijg je een reminder. Jammer dat er lichte irritatie ontstaat door het niet verschijnen van de parkeerpunten in de app.

Het bericht Instapark, de nieuwe anonieme parkeerapp verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl