Autoliefhebbers die zowel Undercover als de nieuwe film Ferry hebben gekeken, vielen één ding gelijk op. In de prequel Ferry werden ineens echte Nederlandse kentekens gebruikt. Leuk, want zo konden we deze auto’s opsporen op het internet. In de hitserie Undercover zelf zie je voornamelijk neppe Nederlandse kentekens. We zochten uit hoe dat nou precies zit. Sowieso hebben zowel het geboefte als de politie een voorliefde voor Jaguars en Land Rovers, en de Range Rover van Ferry is eigenlijk wit. Maar ook: de Nederlandse kentekens in de serie kloppen in veel gevallen van geen kant.

De kentekens bestaan niet

In het eerste seizoen reed Ferry Bouman al in een Audi A5 Cabrio met een typisch kenteken (18-TRF-69, dat is ergens een cijfer te veel). En in het tweede seizoen valt de Ferrari California van Ruud Visser op. Het kenteken van de Ferrari is BQ-313-A, en dat is precies een combinatie van letters die je in Nederland niet op kentekens van normale personenauto’s zult zien (we gebruiken G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en géén klinkers). We hebben zo stiekem het vermoeden dat ‘313’ een kleine knipoog is naar de auto van Donald Duck, maar dat kan ook wishful thinking zijn. Ook het kenteken van de Volkswagen Polo van Kim (ZX-347-S) blijkt niet echt te zijn; bovendien ontbreekt de blauwe EU-strook op de voorste kentekenplaat.

Waarom neppe kentekens?

De reden achter de vreemde Nederlandse kentekens in Undercover is best simpel. Het Belgische productiebedrijf De Mensen is verantwoordelijk voor de hitserie. Als zij een auto moeten regelen, halen ze die doorgaans gewoon in België. Behoort de auto in de serie aan een Nederlands personage toe, dan hangen ze er fictieve platen op. Als je goed kijkt, is het kenteken BQ-313-A ook een beetje gebutst. Het zou kunnen dat de platen al eerder in een andere Belgische serie zijn gebruikt, maar daar konden we geen voorbeelden van vinden. Sommige ‘Nederlandse’ auto’s in Undercover, zoals een andere VW Polo en een Mercedes GLS, rijden overigens wel gewoon met echte Nederlandse kentekens.

Ook niet alle Belgische kentekens kloppen

Bij de Belgische kentekens vallen er ook enkele door de mand. ‘Een getraind oog kan zien of een Belgische nummerplaat fake is’, zo legt een woordvoerder van De Mensen uit aan TopGear. ‘De officiële nummerplaat heeft namelijk een veiligheidsstempel en moet steeds achteraan het voertuig gemonteerd zijn. Die vooraan is steeds een kopie. Als we dan bijvoorbeeld een gepersonaliseerde nummerplaat nodig hebben voor een personage, ontbreekt die veiligheidsstempel.’