Bevroren autoruiten overkomen je nooit op een goed moment. Altijd ‘s ochtends als je nog net niet lang genoeg wakker bent voor dit gedoe en het liefst als je al te laat dreigt te komen voor werk. Logisch, want autoruiten bevriezen meestal in de nacht. Het zou dan wel heel relaxed zijn als je kokend water op je bevroren autoruit kunt gieten. Dat schiet tenminste op. Wie al wat langer op het internet ronddwaalt, weet dat dit een slecht idee is.

Als je op YouTube op zoek gaat naar video’s, dan kom je een hoop filmpjes tegen van mensen die zonder problemen kokend water op hun voorruit gieten. Onderaan de pagina zie je een video van iemand die tien keer achter elkaar kokend water over zijn bevroren autoruit heeft gegoten. De ruit heeft zelfs al een sterretje. Knap trouwens hoe hij de metalen pan zonder kunststof handvat beetpakt zonder handschoenen. Naast deze video zijn er nog honderden die bewijzen dat het niet mis hoeft te gaan.

Kokend water op bevroren autoruit: echt zo slecht?

De wetenschap is simpel. Op de plekken waar het glas heet wordt door het water, zet het uit. Op andere plekken waar het glas koud blijft, zet het niet uit. Dit zet spanning op de ruit waardoor hij kan barsten. Het is dus overduidelijk niet zo dat het altijd misgaat; vaak gaat het gewoon goed. Toen de ANWB vier jaar geleden als experiment kokend water over een bevroren ruit gooide, barstte deze overigens gewoon wel. Diverse bedrijven die ruiten vervangen (en er dus gebaad bij zouden zijn dat je de ruit sloopt) raden het ook af om kokend water te gebruiken.

Dus, hoe zit het?

Zie het als iemand die beweert dat Russische roulette niet dodelijk is na het drie keer geprobeerd te hebben. Je kunt altijd geluk hebben. Je kunt zelfs honderd losse potjes Russische roulette winnen, al is de kans vrij klein. Waarschijnlijk loopt het in veel gevallen wel goed af als je de waterkoker over een ruit leeggiet, maar je zult altijd een risico lopen. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de kans wordt dat de ruit barst. We kijken alvast uit naar de reacties op Facebook van PHEV- en EV-rijders die graag even kwijt willen dat zij hun auto gewoon voorverwarmen.

Kokend water op bevroren autoruit: echt zo slecht?