Als de banden de benen zijn van een auto, dat is dit het equivalent van de schoenen van een wielrenner vastlijmen aan de trappers en de racefiets achter een Lamborghini binden. Arme, arme beentjes. Het scenario met wielrenner is niet iets wat we per se hoeven te zien, maar een sprintje met deze Fiat 500 Abarth met 500 pk op de voorwielen wel. Nog leuker: hij kan van jou zijn. Als je bij één auto het cliché ‘bommetje’ mag gebruiken, dan is dit hem wel.

De vorige eigenaar – hij staat nu bij een dealer – plukte de enkele turbo van de 1,4-liter viercilinder en monteerde twee nieuwe exemplaren. Om ervoor te zorgen dat de zuigers niet richting de stratosfeer vlogen, liet hij de motor aanpakken met gesmede onderdelen. Wie een normaal tankje 98 haalt, kan rekenen op 385 pk en 417 Nm. Achterin zit een extra tankje voor ethanol. Als de motor de ethanol inspuit (na een druk op de knop), dan neemt het vermogen toe tot 500 pk.

Andere extra’s op de Fiat 500 Abarth met 500 pk

Achter de bestuurder zit een rolkooi en verder zijn er nog zaken als een extra schermpje voor relevante motorzaken. Officieel is dit nog een Fiat 500 Abarth (van toen Abarth nog een label was, en geen eigen merk), maar de eigenaar bouwde de auto om tot het faceliftmodel zonder de Fiat-badges. Op de teller van de auto staat 169.012 kilometer, maar het omgebouwde motortje is pas 29.000 kilometer oud. Durf jij het aan, dan haal je hem voor 22.995 euro op bij Westri in Bennekom.