Charles Leclerc heeft zojuist pole position veroverd in de kwalificatie van de GP van Monaco 2021. Na een vroege snelle ronde in Q3, crashte hij zijn Ferrari. Verstappen kon zijn tweede snelle ronde niet afmaken en pakt de tweede plek. Bottas start vanaf P3.

Q1 en Q2

In de eerste sessie van de kwalificatie hebben de coureurs niet genoeg aan ÊÊn snel rondje. Door het rubber dat de auto’s op de baan achterlaten, wordt het circuit steeds sneller. De tijden gaan constant naar beneden, waardoor de coureurs hun snelste ronde keer op keer moeten verbeteren. Voor het eerst laat Bottas dan ook zien dat Mercedes de snelste tijd in Monaco kan pakken.

Normaal gesproken proberen de snelste auto’s Q2 te rijden op de medium banden, zodat ze morgen ook de race op die banden kunnen beginnen. Nu neemt niemand een risico en kiest iedereen voor de snellere zachte banden. De grootste verrassing in deze sessie is dat voormalig winnaar Ricciardo eruit vliegt.

Q3

De laatste twaalf minuten van de kwalificatie zijn de belangrijkste momenten van het raceweekend. Omdat inhalen morgen moeilijk gaat worden, is het cruciaal om zover mogelijk vooraan het veld te starten. Na de eerste rondjes staat Leclerc op voorlopige pole, met Verstappen op P2 en Bottas op P3.

Dan zijn de tijden gezet die verbeterd moeten worden. Er is nog genoeg tijd om sneller te gaan in Q3. Net als Verstappen met een razendsnelle eerste sector bezig is, rijdt Leclerc zijn Ferrari in de muur. Daardoor komt er een rode vlag, waardoor de sessie niet verder kan gaan. Door de crash verzekerd hij zich daardoor van pole position. Het leek er namelijk op dat Verstappen en Bottas sneller konden gaan. Dat lijkt misschien verdacht, maar er is waarschijnlijk geen opzet in het spel.

Het is namelijk nog mogelijk dat Verstappen hierdoor morgen op pole position start. Als de versnellingsbak van Leclerc vervangen moet worden door de crash, zal hij een straf van vijf plaatsen krijgen. Dat zou Verstappen dan promoten naar de eerste startplek. Hoe dan ook, Hamilton moet in ieder geval morgen vanaf de zevende plek starten.

Charles Leclerc pakt pole position door te crashen

Kwalificatie van de GP van Monaco 2021

01. Charles Leclerc
02. Max Verstappen
03. Valtteri Bottas
04. Carlos Sainz
05. Lando Norris

Data en tijden van de GP van Monaco 2021

Zondag 23 mei 2021
Race: 15:00 uur