Nee hoor, maak je niet druk. Lancia is helemaal niet dood. Het is meer een soort comapatiënt die al enkele jaren in vegetatieve toestand verkeert. Lancia trok zich vier jaar geleden terug uit Europa en verkoopt in het thuisland Italië alleen nog maar de Ypsilon. Jazeker, dat karretje dat al tien jaar vrijwel ongewijzigd op de markt is. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want er zijn plannen in de maak om Lancia nieuw leven in te blazen.

Lancia komt terug, maar hoe?

Zoals je weet is het moederbedrijf van Lancia, FCA, gefuseerd met PSA, het moederbedrijf van Peugeot. De twee bedrijven heten samen Stellantis en de nieuwe toko ziet brood in het merk. Ze geven PSA-hoofddesigner Jean-Pierre Ploué de taak om Lancia opnieuw vorm te geven. Concrete plannen zijn er nog niet, maar je kunt er zeker van zijn dat ze de bestaande platformen gaan inzetten met een stijlvolle Italiaanse twist.

Wat zijn de verwachtingen?

Volbloed rallymonsters zoals een nieuwe Lancia 037 of een Delta Integrale hoef je voorlopig niet te verwachten. Er gaan onbevestigde geruchten over twee SUV’s ‘in het C-segment en D-segment’. Denk hierbij een Italiaanse tegenhanger van de DS 4 en de DS 7. Als het aan ons ligt, mag er ook een nieuwe Lancia Thema komen op basis van de DS 9. Een mooi moment om het rijke rallyverleden van het merk aan te spreken, komt later vast nog wel.