Lancia is nog niet dood. Terwijl het bijna comateuze merk nog net in leven bleef door de Ypsilon te verkopen aan feilloos patriottische Italianen, hebben de nieuwe ouders (Stellantis) gezworen te investeren in een van de coolste, meest intrigerende automerken van allemaal.

Dus ja, Lancia wordt gewoon weer goed. Misschien. We weten nog niet welke modellen staan te trappelen en al helemaal niet hoe ze eruit komen te zien. Een moderne Stratos is misschien net teveel gevraagd, maar een maar geinige retro-modelletjes durven we nog wel realistisch te achten.

Beginnen met deze Lancia Montecarlo Concept?

Fans gaan in ieder geval weer hardop dagdromen. Bijvoorbeeld illustrator David Obendorfer. Hij brengt ons de Montecarlo Concept. Voor de duidelijkheid: deze beelden komen niet van Lancia. David putte inspiratie uit de Beta Montecarlo van weleer.

Lancia Montecarlo ConceptFoto(‘s): David Obendorfer

De bedenker wil twee een brug slaan tussen twee segmenten. Hij pakt elementen van de oude sportauto met een middenmotor en combineert die met de favoriete carrosserievorm van dit moment: de SUV. De gedroomde Lancia Montecarlo staat op het EMP2-platform en is een plug-in hybride. Helemaal in lijn met de strategie van Lancia en Stellantis.

Zwart Plastic

‘Het zwarte plastic front en de zwarte bumpers van de originele Lancia Beta Montecarlo – die eind jaren zeventig zeer innovatieve en ongebruikelijke oplossingen waren – worden opnieuw bekeken in het concept als SUV-stijlkenmerken’, zegt hij. Wat denk jij? Is dit een richting die Lancia moet inslaan?