Het is geen geheim dat bij de productie van elektrische voertuigen flink wat CO2 vrijkomt. Volvo becijferde pas nog dat de productie van een elektrische C40 voor 70 procent meer uitstoot zorgt dan een benzine-XC40. Een reden om dan geen EV te kopen? Niet per se, want de elektrische auto rijdt een stuk groener, ook met de huidige energiemix van grijze en groene energie. Maar wellicht is er nog een betere optie, en dat is langer doorrijden met oude auto’s.

De Universiteit van Kyushu onderzocht het wagenpark in Japan van 1990 tot 2016. Daar gaat een auto gemiddeld 13,3 jaar mee voordat hij richting de sloop gaat of voordat hij geëxporteerd wordt en iemand hem hier met een grijpstok door de McDrive rijdt. Als bestaande auto’s daar 10 procent langer zouden doorrijden met oudere (en onzuinigere) auto’s, dan zou dat 30,7 ton CO2 schelen. De reden is minder nieuwe auto’s geproduceerd hoeven te worden en de productie zorgt voor veel uitstoot.

Benzineauto’s vervangen met EV’s

Maar wat nou als je de oude benzineauto vervangt met een EV? ‘Het antwoord hangt sterk af van de energiemix van de energiesector. Als de elektriciteitsvoorziening afkomstig is van fossiele brandstoffen, zal een snellere overgang naar elektrische voertuigen waarschijnlijk de totale ecologische voetafdruk van auto’s vergroten, vooral omdat de productie van voertuigen op alternatieve brandstof momenteel ongeveer twee keer zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt als de productie van benzineauto’s. Maar een beter antwoord op de vraag zou een meer gedetailleerde studie vereisen’, zegt onderzoeker Yuya Nakamoto.

Nederland is ontzettend groen

Nederland heeft een van de oudste wagenparken van Europa, zo meldde de RAI Vereniging eerder dit jaar. De auto’s hier zijn gemiddeld 11 jaar oud. In Duitsland is dat 9,6 en in België is dat 9,1 jaar. Overigens is het belangrijk om te weten dat er in Japan relatief weinig diesels rijden. Uit een onderzoek van eerder deze week bleek dat oude diesels, zeker als het partikelfilter stuk is, voor enorm veel uitstoot zorgen.