Tegenwoordig is het bijna normaal dat een stationwagen in minder dan 4 seconden naar de 100 kan sprinten. De instappers van Porsche rijden bijna de topmodellen van vroeger zoek. Vroeger waren auto’s gewoon iets langzamer, wat logisch is. Technologische vooruitgang, enzovoorts. Maar tussen die wat langzamere auto’s zaten ook sportauto’s die ronduit traag waren. Dit is een lijstje van negen langzame sportauto’s.

Waarmee we overigens niet willen zeggen dat het slechte auto’s zijn. Iedereen weet dat we gek zijn op de GT86. Maar die DeLorean, dat is gewoon enkel jeugdsentiment…

DeLorean

langzame sportauto’sFoto(‘s): DeLorean Motor Company

Een volkomen, totaal waardeloze 2,8-liter V6, gezamenlijk ontwikkeld door Peugeot, Renault en Volvo, doneerde slechts 132 pk aan de DeLorean. Die mag niet ontbreken in het lijstje van langzame sportauto’s. Er had dan ook eigenlijk een enthousiastere V6 van Ford middenin moeten zitten, maar die bleek niet te passen. Oeps…

Smart Roadster

Smart RoadsterFoto(‘s): Daimler

Zijn 0,7 liter metende turbodriecilindertje was al niet veel soeps, met 81 hele pk’s, maar de Roadster werd extra in de steek gelaten door zijn pijnlijk trage geautomatiseerde handbak in ‘F1-stijl’. Al had het ding ongeveer net zo’n lange F1-stamboom als een blikje Rich Energy.

Ferrari 208 GTB

Langzame sportauto's: Ferrari 208 GTBFoto(‘s): Ferrari

In 1980 besloot Ferrari de Italiaanse belastingdienst een loer te draaien: die had bepaald de heffing op motoren met meer dan 2.000 cc te verdubbelen. En dus mikte men een verkleinde Tipo V8 in de 308 en creëerde zo een 1.990-cc supercar met een top van… 214 km/u.

Porsche 914

Langzame sportauto's: Porsche 914Foto(‘s): Porsche

In de jaren zestig planden VW en Porsche de lancering van een samen ontwikkelde roadster. Porsche kreeg twijfels over het verkopen van een verkapte VW, maar deed niets aan de sloomheid van de 914. Hij had 81 pk, deed er 13,3 seconden over om 100 km/u te rijden en tuft zo langzaam het lijstje van langzame sportauto’s binnen.

Chevrolet Corvette C3 ‘California’

1977 Chevrolet Corvette

Chevrolet gaf het in 1980 gewoon op om de grote V8-motoren aan de steeds strengere Californische emissie-eisen te laten voldoen. Ze propten er een kleinere, afgeknepen motor en een drietraps automaat in. Zo haalde deze Vette maar 182 pk uit zijn machtige 5,0 liter inhoud.

Toyota GT86/Subaru BRZ

Toyota GT86 en Subaru BRZFoto(‘s): TopGear

Deze twee bewijzen dat niet alle geweldige sportauto’s per se snel hoeven te zijn. Voor de snelheid in rechte lijn moet je niet bij de 200 pk sterke Toyobaru zijn. Subaru stond op een viercilinder boxer, zonder turbo voor een fijne gaspedaalrespons. Les: power is niet alles.

MG Midget

MG Midget langzame sportauto’sFoto(‘s): MG

Hij kwam rond dezelfde tijd als The Beatles, in de zomer van 1961, en was ongeveer net zo rock ’n roll. Als in: niet. Hij moest het doen met een 1,0-liter motortje met 47 pk, had een topsnelheid van maar liefst 142 hele kilometers per uur en deed er 18,3 tellen over om 96 km/u te bereiken.

Pontiac Fiero

Pontiac Fiero Indy 500 Pacecar MG Midget langzame sportauto’sFoto(‘s): Pontiac

Stoer: de eerste Amerikaan met middenmotor. Aanzienlijk minder stoer: de basis-Fiero schoot in een woeste 10,7 tellen naar 100 km/u dankzij een 192 pk sterke 2.5-viercilinder, die daarna prompt een drijfstang door zijn blok porde, olie op de uitlaat lekte en zichzelf in de fik stak. De auto die het overleefde, staat in dit lijstje van langzame sportauto’s.

AC Ace

AC Ace Prototype langzame sportauto’sFoto(‘s): AC

Naar jaren-vijftig maatstaven was 0 naar 96 km/u in 11,4 seconden helemaal zo slecht nog niet. Tot Carroll Shelby er in 1964 een 7,0-liter V8 met 436 pk in wist te peuteren en de Joris Goedbloed-Ace transformeerde tot de recordbrekende, 290 km/u snelle Cobra.