Vanochtend ging in de omgeving van Utrecht per ongeluk het luchtalarm af. Wie naar buiten keek, zag zo hier en daar wat ramen van huizen dichtgaan, maar over het algemeen trokken mensen zich er vrij weinig van aan. In dit geval maakte het niet uit, omdat er eigenlijk niets aan de hand was. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) liet weten dat het een foutje was tijdens het testen. Maar wat moet je doen als het luchtalarm afgaat en je zit in de auto?

Het luchtalarm gaat en je zit in de auto

Dit zegt de website van de Rijksoverheid: ‘Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.’ In principe had iedereen dus de auto stil moeten zetten om te kijken wat er aan de hand was. Zo’n foutje met testen kon dus best gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Dit geldt dus niet op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur, want dan worden de alarmpalen getest.

Wil je weten wat er aan de hand is, luister dan naar de regionale radiozender, zo zegt de Rijksoverheid. ‘Als de sirene gaat, is de regionale radio de officiĆ«le rampenzender.’ Op reguliere momenten neemt Qmusic tussen 10:00 en 11:00 uur de functie van rampenzender over – tijdens het Foute Uur. Overigens verscheen er vanochtend niets op de rampenzenders op televisie of op de radio over het luchtalarm.