Bijzonder onderzoek in onze inbox vandaag. Volgens een onderzoek van Acties.nl en PanelWizard zou meer dan de helft van Nederland min of meer tegen de F1-race in Zandvoort zijn. Het zou ‘niet binnen het huidige klimaatbeleid passen’. Opvallend is de verdeling in Nederland. Veruit de meeste critici vind je in Drenthe, waar het TT Circuit Assen ligt. Daar vindt 74 procent het niet passend. In Limburg is de minste weerstand, met 45 procent. In Noord-Holland is het 54 procent.

Drenthenaren willen de race in Assen

Volgens het onderzoek vindt zo’n 33 procent dat de F1-race verplaatst moet worden naar het circuit in Assen. De redenen zouden onder meer de (oneerlijke) zakelijke betrokkenheid van Prins Bernhard zijn en de aanslag op het milieu. Dat laatste maakt in Assen blijkbaar minder uit. Drentenaren zijn met 69 procent de grootste voorstanders van de verhuizing, maar ook 29 procent van de Noord-Hollanders zien de race graag ophoepelen.

Foto(‘s): Panelwizard

Er zullen in Nederland ongetwijfeld een hoop mensen zijn die tegen de GP van Nederland zijn. Uiteraard zijn er genoeg mensen van wie het niet zo nodig hoeft, mensen die er fel op tegen zijn en mensen die het liever niet in hun eigen plaatsje hebben. Maar gezien de bijzondere verdeling van de tegenstanders in Nederland, proeft het alsof er nog wat ontevreden zit over de gang van zaken in het noorden van het land.

De impact op het klimaat compenseren

Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de organisatie achter de autorace een gedeelte van de opbrengst te investeren in het klimaat ter compensatie. Dat is op zich nooit een slecht idee. Zou het klimaat nog VIP-kaarten willen ter compensatie?