Mercedes verraadt VW en BMW

We vermoeden momenteel een sterke lavendellucht in Brussel, want de Volkswagen Groep (Audi, Porsche en VW), BMW en Daimler zijn schuldig bevonden aan kartelvorming. Volkswagen en BMW krijgen een forse boete, maar Daimler niet. Het moederbedrijf van Mercedes ontspringt de dans omdat het de kartelvorming aangaf bij de Europese Commissie. En dat terwijl zij de hoogste boete zouden krijgen.

De drie concerns hadden technologie in huis voor schonere dieselmotoren, maar besloten gezamenlijk om dit niet te gebruiken. Ze spraken onderling af hoe groot de AdBlue-tank moest zijn, en het AdBlue-verbruik. Door deze afspraken hoefden ze niet met elkaar te concurreren. Concurrerende bedrijven die illegale afspraken maken heet ook wel kartelvorming. Het gaat niet om recente overtredingen. Het onderzoek van de EU liep van 2009 tot 2014, maar dit soort rechtszaken duurt nu eenmaal een flinke tijd.

De hoogtes van de boetes

Daimler stond een boete te wachten van 727 miljoen euro, maar de autobouwer krijgt volledige immuniteit, meldt de Europese Commissie. Volkswagen moet 502 miljoen euro boete betalen. De boete voor Volkswagen was bijna twee keer zo hoog, maar omdat ze lief samenwerkten, kregen ze 45 procent korting. BMW moet 372 miljoen euro betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *