Om te beginnen willen we onze welgemeende excuses maken voor het feit dat we een video plaatsen met het ‘TikTok-nummertje’. Je hoort het aan het begin van de video en we begrijpen het als je ons hierna nooit meer wilt zien. Een vervelende keuze van de filmer, want zijn video is best interessant om te zien. In het korte filmpje probeert ene Karl te bewijzen dat het onzin is om de motor een tijdje stationair te laten draaien voordat je vertrekt.

Zijn bewijsstuk is een motor zonder kleppendeksel, waardoor je de nokkenassen goed kunt zien. Hij start de motor om te laten zien hoe snel de olie het uiterste puntje van de motor bereikt. Volgens hem is dit het ultieme bewijs dat het warm laten draaien van een motor onzin is. Daar zijn we het niet helemaal mee eens, maar het is wel het bewijs dat je niet de motor een tijdje stationair hoeft te laten draaien ‘zodat de olie overal komt’. Je kunt dus vrijwel gelijk vertrekken.

Motor stationair laten draaien voor vertrek?

Dat de olie gelijk bovenin de motor terechtkomt, zegt niets over de temperatuur van de olie. Koude olie heeft een andere dikte dan warme olie en ook andere onderdelen in de motor zijn ontworpen om op temperatuur te functioneren. Een koude motor zwaar belasten of veel toeren maken, dat is nog altijd een bijzonder slecht idee. Eigenlijk moet je minimaal een kwartier rustig rijden zodat de olie kan opwarmen.

We horen soms van autoliefhebbers dat ze wachten tot het toerental van de motor zakt voordat ze vertrekken. Zeker als het buiten koud is, draaien de meeste brandstofmotoren aan het begin wat hoger stationair. Zie het als een soort moderne choke. Moderne motoren zijn ontworpen om gewoon gelijk weg te rijden, als je het maar rustig aan doet. Dan wordt ie ook sneller warm dan wanneer hij stationair draait. Elke dag een paar minuten in een geparkeerde auto zitten is ook zonde van de tijd.

Motor even laten draaien voor het wegrijden?