Een prent uit Duitsland krijgen is altijd net iets leuker dan eentje van lokale makelij. Ten eerste omdat het bedrag altijd iets gunstiger uitvalt en omdat er vaak een foto bij zit, inclusief je knar. Leuk voor aan de muur. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dan motorfietsen geen kentekenplaat voorop hebben en dat flitspalen in bepaalde landen (zoals Duitsland) alleen van voren flitsen? Als je als motorrijder van voren geflitst wordt, krijg je dan een boete thuis?

Als een motorrijder van voren wordt geflitst, krijgt hij dan een boete?

In het kort: nee, niet altijd. Dat bevestigt het Duitse Bussgeldkatalog. Als de flitspaal van voren flitst, is er inderdaad geen kenteken zichtbaar van een motorfiets. Als je met de motorfiets per ongeluk een keer te hard langs een flitspaal in Duitsland rijdt, is er dus een kans dat de boete nooit op de mat ploft. Wel is het zo dat er inmiddels palen zijn in Duitsland die van achteren flitsen, mede om motorrijders ook te kunnen bekeuren.

Je kúnt wel een boete krijgen

Een flitspaal die van voren flitst, is geen vrijbrief voor motorfietsen om er elke dag te hard langs te rijden. De politie heeft zo zijn manieren om motorfietsen op te sporen. Bijvoorbeeld door het type motor te checken met het aantal registraties in de omgeving of zelfs met een huiszoeking de motorbekleding te bekijken. Als een bepaalde motorrijder vaker van voren geflitst wordt, gaan ze op onderzoek uit.

De bestuurder is onherkenbaar

Dat de Duitse flitspalen je gezicht fotograferen, is niet omdat ze je graag helpen bij je plakboek. Ze willen graag de bestuurder identificeren. Maar hoe ga je een bestuurder met helm identificeren? Je zou dus denken dat je met een helm per definitie geen Duitse boete kunt krijgen. Dat is niet zo. Volgens Bussgeldrechner kan een rechter in Duitsland per geval bekijken of de boete geldig is.

Tegen een lokale snelheidscontrole werkt het niet

Waan je dus niet onsterfelijk als motorrijder. Behalve dat er in Duitsland tegenwoordig flitspalen zijn die de achterkant vastleggen, zijn er ook (net als in andere landen) genoeg mobiele flitsers. Hierbij word je als bestuurder van de weg geplukt en wordt er ter plekke een boete uitgeschreven.