Geef ons even een momentje om goed te rekken en te strekken. Vorige keer dat we een open deur intrapten, verrekten we een hamstring. Want verrassing: Nederlanders overschatten hun eigen rijvaardigheid. Uit een onderzoek van leasemaatschappij Athlon blijkt dat zo’n 70 procent van de Nederlanders zichzelf ‘goed’ of ‘uitmuntend’ vindt rijden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 8 procent van de mensen met een rijbewijs nu opnieuw voor het rijexamen zou slagen. Je had waarschijnlijk al zo’n vermoeden.

De ondervraagden mochten naast zichzelf ook de Nederlander in het algemeen een rapportcijfer geven. Het gemiddelde rapportcijfer dat de ondervraagde mensen andere weggebruikers gaven, was een 3,1. Dat komt uiteraard niet overeen, want als iedereen zo goed rijdt als hij of zij vindt, dan zouden andere weggebruikers wel een hogere pet van ze ophebben. ‘Iedereen rijdt onveilig, behalve ik, dat is het sentiment onder Nederlanders ten aanzien van verkeersveiligheid en rijgedrag’, zegt Jean-Pierre Vissers, grote baas bij Athlon.

Dunning-Kruger-effect

Bij dit soort onderzoekjes halen we graag even het Dunning-Kruger-effect aan. Dit psychologisch verschijnsel houdt in dat incompetente mensen de neiging hebben om zichzelf juist hoog in te schatten en mensen die juist wel competent zijn (de uitstekende bestuurders) zichzelf juist laag inschatten. Nog korter door de bocht zou dit inhouden dat mensen die vinden dat ze goed kunnen rijden, dat juist niet goed kunnen.

Nederlanders overschatten eigen rijvaardigheid – wat nu dan?

Welke conclusie we uit dit onderzoekje moeten trekken? Misschien kan het geen kwaad toch eens wat kritischer naar je eigen weggedrag te kijken. Hoe lang bleef je eigenlijk links rijden voordat je een rijstrook opschoof naar rechts? Toch wel iets langer dan nodig was? Eén troost: aangezien het gemiddelde rapportcijfer van de bestuurders in Nederland een 3,1 is, ben je echt niet de enige die blijkbaar niet zo goed kan rijden. Het bevestigt in ieder geval een vermoeden of twee.