De legendarische auto-ontwerper Marcello Gandini wil je heel graag laten weten dat hij niets te maken had met de nieuwe Lamborghini Countach LPI 800-4. In een bijzondere persverklaring lijkt Gandini, inmiddels 83, de vragen over de auto zat te zijn. De nieuwe Countach is een eerbetoon aan het baanbrekende origineel uit 1971, dat Gandini tekende toen hij voor ontwerphuis Bertone werkte.

Niet alleen dat, hij beweert ook totaal niet op de hoogte te zijn geweest van Lamborghini’s plannen, ondanks zijn deelname aan een interview met de designdirecteur van het bedrijf, Mitja Borkert, in juni van dit jaar. Hoewel hij een schaalmodel van de nieuwe auto te zien kreeg, is hij verre van lovend over het eindproduct.

Herkauwen is niet zijn ding

‘Ik heb mijn identiteit als ontwerper opgebouwd, vooral toen ik aan supercars voor Lamborghini werkte, met een uniek concept: elk nieuw model waaraan ik zou werken zou een innovatie zijn, een doorbraak, iets heel anders dan het vorige’, laat de ontwerper weten.

‘Moed, het vermogen om een ​​scheiding te creëren zonder vast te houden aan het succes van de vorige auto, en het vertrouwen om niet te willen toegeven aan gewoontes, waren de essentie van mijn werk. Het is duidelijk dat de markten en de marketing veel veranderd zijn sindsdien. Maar wat mij betreft vertegenwoordigt het herhalen van een model uit het verleden naar mijn mening de verwaarlozing van de grondbeginselen van mijn DNA’, vult hij aan.

Het moet gezegd worden dat Lamborghini vaak spreekt over de invloed van Gandini op het ontwerpproces, iets waar de man zelf vaak over mopperde. Desondanks bleef hij altijd vriendjes met de mensen in Sant’Agata. De komst van de ‘zogenaamde nieuwe Countach’ – zijn woorden, niet die van ons – is blijkbaar de laatste druppel.

De reactie van Lamborghini

Lamborghini laat weten: ‘Het bedrijf heeft Marcello Gandini nooit een rol toegekend bij de realisatie van de Countach LPI 800-4. In plaats daarvan heeft Automobili Lamborghini de heer Gandini uitgenodigd om deel te nemen aan een interview dat plaatsvond in juni 2021. Dit was een gesprek met de ontwerper en hoofd van Centro Stile Lamborghini over de vergelijking tussen het oude model en het nieuwe.’

‘Zoals uit het video-interview blijkt, heeft het bedrijf Marcello Gandini geïnformeerd over de presentatie van de nieuwe Countach LPI 800-4 in Pebble Beach 2021. Een schaalmodel en schetsen van de nieuwe auto werden hem getoond’, vult Lambo aan. Verder gaan ze niet in op de mening van Gandini.