Nieuwe Scania Gryphus van leger past niet in garages

Laten we beginnen met ons excuus voor het millennial-grapje over sliden in de DM’s. Vraag maar aan je op Instagram-actieve neefje wat het betekent. Goed, wat is er echt aan de hand? Defensie is rustig aan begonnen met het vervangen van de oude DAF-legervrachtwagens. Deze ‘viertonners’ zijn inmiddels bijna 40 jaar oud en mogen met welverdiend pensioen. Defensie bestelde ter vervanging 2.800 exemplaren van de Scania Gryphus. Het probleem is alleen: de 300 stuks voor kazerne Oirschot passen niet in de garages.

‘De trucks kunnen wel naar binnen bij de grotere militaire werkplaatsen voor groot onderhoud, maar dan blijft er te weinig ruimte rondom het voertuig over om veilig te kunnen werken. Er is dan ook geen ruimte meer om bijvoorbeeld de cabine van de truck te kantelen voor onderhoud aan de motor. Bovendien blijft er te weinig ruimte over voor vluchtwegen. De nieuwe trucks passen niet in de parkeervakken op de kazerne en er was al te weinig parkeerruimte op de kazerne’, meldt Omroep Brabant.

Geen fout

De landmacht bevestigt dat de vrachtwagens niet passen, maar ze vertellen er ook meteen bij dat het niet gaat om een blunder. Volgens een woordvoerder zijn de garages op de kazerne verouderd. Er komen wel nieuwe garages, maar dat kan nog lang duren. Volgens Defensie wegen de nadelen van de nieuwe Scania’s niet op tegen de voordelen. Voor nu zullen ze klein onderhoud gewoon buiten uitvoeren en voor grotere werkzaamheden wijkt het leger uit naar andere kazernes of naar een Scania-garage.

De Scania Gryphus

De grotere Scania Gryphus biedt veel voordelen ten opzichte van de oude DAF’jes, zo meldt Defensie. Zo kunnen ze beter offroad, zijn ze zuiniger, ergonomischer en veiliger. Het zicht rondom is beter, de laadcapaciteit is groter en ze zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen mijnen. In totaal zijn er drie versies van de Gryphus besteld: De 50 kN (vijftonner met vierwielaandrijving), 100 kN (tientonner met zes- of achtwielaandrijving) en de 150 kN (vijftientonner met zeswielaandrijving).