Oogsttijd: de politie waarschuwt voor modder

Net je auto gewassen? Kijk dan even goed naar de route die je navigatie aangeeft. Kom je langs veel boerenweggetjes, dan wil je misschien even omrijden. Niet alleen heb je kans dat je auto goor wordt, je hebt meer kans om achter een tractor te zitten – en dat kost je tijd. Diverse gemeentes en politiebureaus waarschuwen vandaag voor de oogsttijd. Blijkbaar is de komende tijd het ideale moment om bepaalde gewassen van het land te halen, dus gaan tractoren en andere voertuigen de weg op.

Oogsttijd betekent modder op de weg

‘In onze provincie kunt u daardoor de komende weken meer landbouwverkeer op de weg tegenkomen. Ook is er meer kans op modder op de weg. […] Modder op de weg in combinatie met regen kan erg gevaarlijk zijn, want de weg wordt spiegelglad en er ontstaat kans op slipgevaar. Dus als u modder ziet liggen, neem dan alvast gas terug. Als u al over de modder rijdt is het verstandig om niet te remmen, maar meteen het gas los te laten’, schrijven meerdere politiebureaus in de gemeente Utrecht op Facebook.

Boeren moeten borden plaatsen tijdens de oogsttijd

Iets wat wij niet per se wisten: de boer moet dus zelf weer de modder die hij achterlaat, opruimen. Een quote uit hetzelfde bericht over de oogsttijd: ‘Boeren en loonwerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de weg. Daarvoor hebben zij ook hun instructies gekregen. Als ze modder achterlaten bij hun werkzaamheden, zetten ze een modderbord langs de weg. Daarnaast zorgen zij er tijdig voor dat de weg weer schoon is.’