We zien ze niet zo vaak meer, maar we vragen het ons telkens weer af als we iemand met een ACAB-sticker, -trui of zelfs -tattoo zien: wie bellen deze mensen als er bij hun wordt ingebroken? Hoe principieel zijn ze als ze echt de politie nodig hebben? Voor wie niet weet waar dit over gaat: ACAB staat niet voor Acht Cola Acht Bier, maar voor All Cops Are Bastards. We gaan het niet voor je vertalen. De politie verduidelijkt vandaag nog een keer dat een sticker met ACAB op een auto strafbaar is.

Het gebruiken van de afkorting, maar ook de cijfercombinatie 1312 (kijk maar even naar het alfabet), is namelijk een belediging van een ambtenaar in functie. Daar staat gewoon een boete op in Nederland. Er gingen al redelijk wat voetbalfans op de bon bij belangrijke wedstrijden die de afkorting naar de politie riepen. De politie van Zeeuws-Vlaanderen arresteerde deze week iemand met de letters op zijn trui en waarschuwt nog eens op Instagram dat deze afkorting illegaal is, ook als een sticker op een auto.

‘We komen ze niet vaak zo goed voorbereid tegen. De trui van deze arrestant is in beslag genomen ter vernietiging. Het dragen van kleding met de afkorting ACAB, een autosticker met deze afkorting, een DM of ander schrijven valt onder het beledigen van een ambtenaar in functie en is strafbaar’, meldt de politie van Zeeuws-Vlaanderen op Instagram. We vermoeden overigens dat je auto niet meteen vernietigd zal worden, maar dat je wel even de sticker eraf moet krabben.

Politie: ‘Sticker met ACAB op auto is strafbaar’

Foto(‘s): Screenshot Instagram / Politie Zeeuws-Vlaanderen