Right to Repair: Tesla zelf repareren scheelt 13.000 euro

Right to Repair of Recht op Reparatie, je hebt er de afgelopen tijd wellicht iets over meekregen. Nu apparaten (van auto tot magnetron) steeds digitaler en meer verbonden zijn met het internet, kunnen fabrikanten andere regels opleggen. Zo kunnen ze bepaalde functies uitschakelen als ze zien dat jij zelf aan je apparaat hebt lopen klussen. Of als je bijvoorbeeld naar de winkel om de hoek bent geweest, die officieel geen reparatielicentie heeft. Door deze regels zou je verplicht zijn dure reparaties uit te voeren of een nieuw apparaat te kopen als een fabrikant dat nodig vindt.

Gelukkig zien steeds meer instanties dat Recht op Reparatie niet alleen eerlijk, maar ook duurzaam is. Sinds maart van dit jaar zijn fabrikanten van elektronica die spullen aanbieden binnen de EU verplicht om tien jaar na de productiedatum nog reserveonderdelen aan te bieden. Bovendien moeten onderdelen vervangen kunnen worden met normaal gereedschap zonder dat je daarmee het apparaat beschadigt.

Tesla en Right to Repair

Maar ook in auto’s, en met name in Amerika, is er veel om te doen. Het belang van Right to Repair wordt aangetoond in de video van Rich Rebuilds. De autoliefhebber is al langere tijd voorvechter van het recht om te repareren. Tesla had lange tijd een slechte reputatie, zo wilden ze vroeger liever geen losse onderdelen verkopen of ze schakelden snelladen uit bij gerepareerde auto’s. Overigens ontkent hij dat dat zijn motivatie was om een V8-motor in een Tesla Model S te leggen.

Een eigenaar van een Tesla Model 3 klopte bij Electrified Garage aan met een reparatie. De bestuurder raakte een object op de weg en daarmee beschadigde hij de batterij: een nippel van het koelsysteem was gescheurd. Volgens Tesla moest nu de volledige batterij vervangen worden. De prijs? 16.000 dollar, omgerekend zo’n 13.500 euro. Electrified Garage besloot de reparatie zelf te uit te voeren en het beschadigde onderdeel te repareren. De totale kosten? 700 dollar, nog geen 600 euro.

Een kleine kanttekening

Uiteraard zou je ook geen nieuwe auto kopen als je bijvoorbeeld zelf niet de banden mag laten vervangen waar jij dat wilt, dus het Recht op Reparatie is heel logisch. Wel snappen we dat Tesla er niet zo happig op is dat Jan en Alleman in de accu met 400 volt gaat lopen wroeten – dat is vragen om problemen. In de toekomst moet er een mooie middenweg gevonden worden tussen vrije keuze van reparatie en veiligheid.

Right to Repair: Tesla zelf repareren scheelt 13.000 euro