Lastig om voor te stellen voor de jongere lezertjes: maar de eerste Gameboys hadden géén schermverlichting. Als je een echte Pokémon-meester wilde worden (kracht, gedrevenheid en level-uppen), dan moest je onder een lampje gamen. Je kon een onprettig fel lampje voor je verjaardag vragen dat je erop klikte, maar die lag tijdens de rit naar Frankrijk altijd achterin de auto als je hem nodig had. Dus zat er in het donker niets anders op dan het lampje in de auto aanzetten. Tot grote ontevreden van je ouders.

De meeste bestuurders hebben liever niet dat je de interieurverlichting aanzet tijdens het rijden. Veel beweren zelfs dat je een boete kunt krijgen als je rijdt met het plafondlampje aan. Maar is dat wel zo? Om het eens en voor altijd duidelijk te hebben of je een boete krijgt voor het rijden met de interieurverlichting, vroegen we de politie om duidelijkheid. Het schijnt dat zij er wel het een en ander van weten. Wat blijkt: het mag gewoon, maar er zijn uitzonderingen.

Dus, rijden met interieurverlichting aan, mag dat?

‘In principe is het niet strafbaar om de reguliere verlichting in een voertuig aan te hebben als je rijdt. Dit omdat het vanuit de fabrikanten voldoet aan de normeringseis. Wat echter wel strafbaar zou kunnen zijn en ook tot afleiding in het verkeer kan leiden is zelf aangebrachte verlichting (denk bijvoorbeeld aan kerstverlichting in cabines van vrachtauto’s). Er moet dan ook wel sprake zijn van een onveilige situatie. Eventueel kan dan beboet worden op artikel 5 van de wegenverkeerswet’, meldt een woordvoerder van de politie aan TopGear.

Een andere goede reden om het niet te doen

Laatste weleens in het donker in de trein gezeten? Is het je opgevallen hoe lastig het is om naar buiten te kijken als alle verlichting in de trein aanstaat? Dat effect heb je ook in de auto. De interieurverlichting weerspiegelt op de autoruit waardoor de bestuurder lastiger naar buiten kan kijken. Hoewel het dus zeker niet illegaal is om met de interieurverlichting aan te rijden, is het niet verstandig. Ze zijn zo gek nog niet, die ouders van je.