Samenwerking Japanse merken voor verbrandingsmotor

Samenwerking Japanse merken voor verbrandingsmotor

Toyota, Subaru, Yamaha, Mazda en Kawasaki zijn van mening dat batterijauto’s niet het volledige plaatje zijn. De Japanse merken gaan een samenwerking aan om verbrandingsmotoren duurzaam te maken. Ze leggen zich daarom toe op de ontwikkeling van verbrandingsmotoren op waterstof, synthetische brandstoffen en zelfs biodiesel. Hoe ze dat doen? Door er – om mee te beginnen – eerst flink mee te gaan racen.

Mazda 2 op biosdieselFoto(‘s): Mazda

Mazda gaat aan de gang met biodiesel. Ze maken de peut van vetten van microalgen en bakolie. Subaru gaat met Toyota racen op synthetische brandstof en Toyota gaat met Yamaha racen met waterstofverbrandingsmotoren. De merken willen de duurzame brandstoffen testen bij langeafstandsraces. Yamaha en Kawasaki onderzoeken het gebruik van waterstof voor tweewielers, maar ook voor andere voertuigen zoals boten en vliegtuigen.

Honda en Suzuki zouden zich in de toekomst ook bij Yamaha en Kawasaki kunnen voegen. ‘Om een duidelijke lijn tussen samenwerking en concurrentie te behouden, zijn ze van plan verder te gaan na het opzetten van een kader dat duidelijk de gebieden van samenwerking en gezamenlijk onderzoek zal definiëren’,  schrijft Toyota over de samenwerking.

Is het dan weer klaar met de elektrische auto?

De elektrische auto is niet meer te stoppen, maar er zijn een hoop vragen waarbij batterijen niet de oplossing zijn. Probeer maar eens een containerschip op batterijen te laten lopen – dan kunnen er qua gewicht nauwelijks meer containers bij. Vliegtuigen zouden ook te zwaar worden. En wat dacht je van vervoer voor lange afstanden? Of plekken waar geen laadpalen kunnen komen, maar wel personenauto’s?

Voor al deze overige toepassingen kunnen brandstoffen als biodiesel, synthetische benzine en waterstof misschien een oplossing zijn. En heel eerlijk: het zou toch zonde zijn als de verbrandingsmotor helemaal zou verdwijnen?