Hier een zin waarvan we niet hadden verwacht dat we hem ooit zouden opschrijven: dit is het Straddle Tractor Concept van Pininfarina. Zeker, dezelfde Pininfarina die verantwoordelijk is voor talloze Ferrari’s, Alfa’s, Lancia’s en Fiats, om maar iets te noemen.

Je wist vast al dat Pininfarina meer ontwerpt dan alleen auto’s. Fietsen bijvoorbeeld, maar ook treinen. En voetbalstadions. Racesimulatoren. Koffiemachines. Zelfs een Olympische fakkel. Plots lijkt het ontwerpen van een vierwielige machine voor New Holland Agriculture niet zo bijzonder meer.

Het Straddle Tractor Concept van Pininfarina is ontworpen om eruit te zien als een champagneglas. Nee, dit is geen geintje. De tractor is bedoeld voor premium wijnstreken als Champagne, Médoc en Bourgondië. De paden tussen de wijnstokken van deze gaarden zijn blijkbaar niet breder dan 1,5 meter en dus moeten ze een smalle tractor hebben. Die op champagneglazen geïnspireerde cockpit biedt ‘uitzonderlijk’ zicht op de wijnstokken en profiteert van ‘vloeiende en dynamische, op auto’s geïnspireerde lijnen’.

Kevin Rice – die je je misschien herinnert van een klein bedrijf genaamd Mazda en een relatief onbekend concept genaamd RX Vision – is de designbaas van Pininfarina. Hij zegt: ‘We hebben gebruik gemaakt van onze vaardigheden die we in meer dan 90 jaar hebben opgedaan door een unieke en onderscheidende stijl en topprestaties te combineren, waarbij de menselijke prestaties altijd centraal staan.’