In België is de Terminator onder de flitspalen in gebruik genomen. De superflitspaal meet niet alleen snelheid, maar kan ook zien of je je gordel draagt, of je rechts inhaalt en of je genoeg afstand houdt van je voorganger. De paal staat aan de E411 in Beez, in de provincie Namen. Voor nu gaat het om een test. Een politiecommissaris meldt aan het Belgische Nieuwsblad: ‘We gebruiken de flitspaal om te meten of vrachtwagens voldoende afstand houden – dat moet 30 meter zijn. En we controleren of ze het inhaalverbod respecteren. We schrijven nog geen boetes uit.’

De Mesta Fusion

De officiële naam van de paal is de Mesta Fusion. De superflitspaal kan snelheden tot 300 km/u meten op een weg van tot wel zes rijstroken. Het bereik van de paal is 200 meter. Daarnaast schrijft de paal boetes uit voor mensen die door rood gaan, verkeerd inhalen, de vluchtstrook gebruiken of hun telefoon vasthouden. Voor nu heeft België nog geen concrete plannen om de paal in te zetten voor automobilisten, maar het wordt niet uitgesloten.

Geen warm welkom

De superflitspaal verscheen vorig jaar al in Frankrijk. Daar kon de boetemachine niet rekenen op een warm welkom. Meerdere palen werden uren na de plaatsing al omgezaagd of in de fik gestoken. In sommige gevallen zelfs allebei. Een gedurfde zet, want in Frankrijk kun je zelfs in de bak belanden voor het slopen van een flitspaal. In Qatar en Kazachstan is de superflitspaal ook te vinden.

De superflitspaal in Frankrijk