De allesvernietigende topversie van de Tesla Model S is niet meer. Al voordat de auto in productie is genomen, is hij geschrapt. De Tesla Model S Plaid+ zou een rijdende cheatcode moeten worden waarmee elk sprintje zonder moeite gewonnen werd. Drie elektromotoren zouden samenwerken voor een vermogen van meer dan 1.100 pk. Vanuit stilstand zou de Plaid+ in minder dan 2,1 seconden naar de 100 km/u schieten, met een becijferde top van 322 km/u.

Tesla wilde graag 149.990 euro ontvangen voor het herschikken van je organen. Voor het geld van een BMW M5 rij je dan een auto die qua specificaties eerder richting Bugatti gaat – minus wat topsnelheid en wat allure. Goed, die versie komt er dus niet meer. Elon Musk zegt op Twitter: ‘Plaid+ is geannuleerd. Niet nodig, want de Plaid is net zo goed. 0-60 [mph; 0-96 km/u] in minder dan 2 seconden. Snelste productieauto ooit gemaakt, van welke soort dan ook. Je moet het voelen om het te geloven.’

De normale Plaid komt wel

Bij gebrek aan een betere omschrijving noemen we het maar even de ‘normale’ Tesla Model S Plaid (dus zonder plus). Deze versie komt wel. Ook deze elektrische sedan gebruikt drie motoren en schopt het tot 1.020 pk. De specificaties op de website van Tesla spreken ze over een 0-100-tijd van 2,1 seconden. Het lijkt er dus op dat deze auto sneller is dan verwacht en zo de Plaid+ overbodig heeft gemaakt.

Het goede nieuws is dat de Plaid 30.000 euro minder kost dan de Plaid+. We hebben beide modellen nog niet mogen ervaren, maar we gokken dat zo’n Plaid prima voldoet. Je mist alleen wat opscheprechten voor in de kroeg – het scheelt dat die nog dicht zijn. De topsnelheid van de Model S Plaid is eveneens 322 km/u. Het grootste nadeel (en waarschijnlijk de reden van het prijsverschil) is de actieradius: die is 628 kilometer bij de Plaid en was bij de Plaid+ 840 kilometer geweest.

Wanneer komt de Tesla Model S Plaid?

De Nederlandse website van Tesla meldt dat de eerste leveringen in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvinden. De productie voor de Amerikaanse markt begint deze week. Het is trouwens ook mogelijk om de Model X als Plaid te bestellen. Hoeveel exemplaren van de Plaid+ er besteld waren in Nederland, is niet bekend. Ook is niet duidelijk wat er gebeurt met deze bestellingen.