Tesla Model Y: 1e rij-indruk (in Nederland)

TopGear stapt net uit de nieuwe Tesla Model Y. In ons volgende nummer lees je ons volledige testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Tesla Model Y
Uitvoering: Long Range AWD
Locatie: Nederland
Weersomstandigheden: Koud genoeg om de zomer te missen

Dat is een vreemde Model 3, zeg

Juist, dit is de Tesla Model Y. Je kunt het min of meer zien als een hoge Tesla Model 3. Verder is hij ook iets langer en iets breder. Het is de Tesla voor mensen die de Model 3 net te klein vinden en de Model X net te groot, of te duur. Oh en voordat je het vraagt: de vleugeldeuren ontbreken.

Wat zijn de andere verschillen tussen de Tesla Model Y en de Tesla Model 3?

Omdat de Model Y iets groter is, heeft hij plek voor een optionele derde zitrij. Dan kun je dus met zeven personen plaatsnemen in de auto, in plaats van vijf. Onze tester had deze extra zitrij niet, maar vermoedelijk wil je er niet als volwassen persoon zitten voor een vakantie naar Italië.

Omdat de auto groter is, meer weegt en hoger op z’n poten staat, is de actieradius wat kleiner. Het scheelt in theorie zo’n 90 kilometer op een volle lading. De 0-100-sprintjes duren iets langer dan vergelijkbare uitvoeringen van de Model 3, met dezelfde oorzaak. Verder krijgt de Model Y een offroad-rijmodus en verder is het interieur vrijwel identiek aan de Model 3.

En hoe rijdt het dan?

Fijn, eigenlijk. Je stelt de spiegels en het stuur in via de boordcomputer voordat je vertrekt. Klinkt wat onhandig, maar deze instelling slaat hij dan op in je rijdersprofiel. Dus als jij instapt met jouw telefoon (dat is meestal je sleutel) dan stelt hij de boel automatisch in. Ook de stoel.

Verder is zelfs de instapper (de Long Range AWD) erg vlot en hij voelt zelfs sneller dan zijn opgegeven 0-100-tijd van 5 seconden. Er zit wat (instelbare) weerstand in het stuur, wat wij wel kunnen waarderen. Verder is hij stevig geveerd, maar niet oncomfortabel. De Michelin Pilot Sport-banden en het lage zwaartepunt geven meer dan genoeg grip. Je voelt wel dat je met 2.003 kilo onderweg bent.

Wat is de actieradius van de Tesla Model Y?

Volgens Tesla komt deze Long Range AWD 507 kilometer ver. De Performance moet naar schatting 480 kilometer halen. We hebben nog niet ons best gedaan om in de buurt te komen van die actieradius, maar als we het zo schatten moet je zeker ergens tussen de 400 en de 500 kilometer kunnen rijden. Ga je 130 km/u rijden, dan zal de actieradius snel afnemen. Ga je de snelweg niet op, dan heb je de meeste kans om 500+ te halen.