Je hebt al veel lovende woorden gelezen over de nieuwe Toyota GR Yaris, het aanstekelijke rallyhatchbackje dat velen doet denken aan de vroegere gloriedagen van de Groep B-homologatiespecials. Je ziet hem vanavond in TopGear S30E03 op BBC One.

De vraag is of de kleine Yaris ook indruk kan maken op Christopher Harris, TopGears eigen expert op het vlak van performance-machinerie. Nou, met het risico de clou van dit item min of meer prijs te geven: ja, hij is ervan onder de indruk, ja. Nogal. Omdat het een geniaal ding is. Maar nu: kan de Yaris Chris nog steeds bekoren als we er ook een paar klassieke homologatiespecials bij halen?

De Defender tegen de G-klasse en de Nomad

Is de nieuwe Land Rover Defender de beste offroader van dit moment? Om dit grondig uit te zoeken, trekken Paddy, Chris en Freddie de wilde Schotse Hooglanden in met een nieuwe Defender 90 en twee van z’n belangrijkste rivalen: de Mercedes-AMG G 63 en de Ariel Nomad. Die laatste is eerlijk gezegd a) niet echt een Defender-concurrent, behalve in Flintoffs gedachtenkronkels, en b) totaal ongeschikt voor een winterse expeditie door de koudste uithoek van Groot-Brittannië.

Om te beslissen welke van deze waardige deelnemers zich de ultieme offroader van nu mag noemen, is uiteraard serieus en objectief testwerk nodig. Iets minder vanzelfsprekend is dat dit serieuze, objectieve testwerk bestaat uit kleiduifschieten op hoge snelheid en het afleveren van een enorme gloeilamp bij de meest afgelegen vuurtoren van het VK. Want het valt toch een beetje tegen hoeveel TopGear-items tot nu toe kans hadden om op een echte schipbreuk uit te lopen…

Kijken dus: TopGear seizoen 30, aflevering 3 (S30E03), vanavond om 21:00 uur op BBC One!