Toyota GR Yaris schakelt verkeerd, maakt 11.000 tpm

Racen met een handbak in plaats van een automaat is als de tuinslang vervangen door een groene boompython. Qua prestaties ga je er niet echt op vooruit, maar het is wel een stuk leuker en uitdagender. En het risico op ellende is wat hoger. Zo draaide de ervaren rijder Robert Mitchell van Apex Nürburg vorige maand de driecilinder van de nieuwe GR Yaris in elkaar door van z’n vijf naar z’n twee te schakelen. Een klep raakte een zuiger en de motor moest uit elkaar voor reparaties – al na 3.500 kilometer.

Het kan erger

Een andere bestuurder heeft meer geluk. Hij beging een nog grotere money shift maar hield wonder boven wonder alles heel. De rijder wil naar de derde versnelling schakelen, maar pakt per ongeluk de eerste versnelling. Robert – die de beelden ontving – becijfert dat de driecilinder 11.000 tpm gedraaid moet hebben. Onervarenheid ligt duidelijk ten grondslag aan deze fout, dat zie je ook wel aan het rijgedrag. Gelukkig is de bestuurder zich hier bewust van, en dat is de eerste stap in het worden van een betere bestuurder.

Volgens Robert zijn er inmiddels al zo’n tien gevallen van mensen die een money shift maken in de Toyota GR Yaris. Zijn verklaring is dat de auto door zijn gunstige prijs (die in Nederland wat minder gunstig is) circuitplezier met een handbak ineens heel bereikbaar maakt, ook voor mensen die weinig ervaring hebben met zulk vermogen en een handbak. Het advies is dan ook: rij wat rustiger, hou het heel en je zult zien dat je nog sneller bent ook. Hoe soepeler je rijdt, hoe sneller je bent.

Toyota GR Yaris schakelt verkeerd, maakt 11.000 tpm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *