Voor de een is een rit van meer dan tien uur juist de reden om wél met de auto op vakantie te gaan, maar de ander pakt dan toch liever het vliegtuig. Voor wie wel met de auto op vakantie wilt naar Noorwegen, maar tegen de rit opziet, is er een nieuwe optie. Vanaf volgend jaar gaat er een veerpont naar Noorwegen vanuit Groningen. Op de boot kunnen auto’s, caravans en vrachtwagens mee, maar ook passagiers te voet. In totaal is er ruimte voor 2.500 mensen. De boot van Holland Norway Lines (HNL) vertrekt in Eemshaven en komt aan in Kristiansand, zo’n vier uur van Oslo af.

De reis duurt net zo lang als met de auto

Je moet de veerpont naar Noorwegen vanuit Groningen nemen omdat je het gemakkelijk of leuk vindt, want tijdswinst boek je nauwelijks. Het schip vertrekt om 15:00 uur en komt 09:00 uur ‘s ochtends weer aan. Er is geen tijdsverschil, dus dat is een tocht van 18 uur. Als je vanuit Nederland naar Kristiansand rijdt met de auto, dan ben je ook 18 uur kwijt. De pauzes onderweg kun je wegstrepen tegen de tijd die je kwijt bent met boarden. Dan rij je via Denemarken en Zweden. Het grote voordeel van een pontje is dat je gewoon ondertussen kunt slapen, en uitgerust in Noorwegen aankomt.

Laten we voor het gemak zeggen dat je naar Oslo wilt. Dan is het slechts 15 uur rijden. Wel ben je 1.500 kilometer verder, en je moet ook nog terug. Dat kost een slokje benzine. Het retourtje Noorwegen-Groningen met de veerpont kost minimaal 500 euro voor één auto en twee personen, inclusief slaapplek. Varen of rijden maakt qua kosten dus niet veel uit als je voor onderweg geen hotel boekt. Nog een voordeel van de auto is dat je tussenstops kunt maken in Hamburg, Kopenhagen en Mälmo. Gotenburg is ook niet onaardig. Uiteindelijk zul je moeten kiezen wat jij het leukst vindt. De eerste boot vertrekt in ieder geval 7 april 2022.